Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Μαρινόπουλος. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τα περιθώρια να εξαντλούνται -για κάποιους έχουν ήδη εξαντληθεί-, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το αν εντέλει το “μαγαζί” θα σωθεί. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, εάν δεν βρεθεί λύση έως το τέλος Αυγούστου, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.
Το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης βρίσκεται ήδη στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων τραπεζών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάει και στα διοικητικά συμβούλια των υπολοίπων. Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ώρες επανεμφανίσθηκε στον ορίζονται το fund KKR, η νέα πρόταση του οποίου απερρίφθη εκ νέου.
Τι περιλαμβάνει όμως το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης;
Το κόστος της διάσωσης: Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα απαιτηθεί κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Χρηματοδότηση: Από αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread. Με βάση πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως αν το ασκήσουν θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.
Φρέσκο χρήμα: Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει 125 εκατ. ευρώ “φρέσκο χρήμα”. Εξ αυτών σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2017.
Ενδιάμεση χρηματοδότηση: Κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμαζόμενο δίκτυο της Μαρινόπουλος, πέρα φυσικά από τις υπογραφές και το MoU, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Αυτή υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από τον “κουμπαρά” του φρέσκου χρήματος που θα βάλει η Σκλαβενίτης, δηλαδή 15 εκατ. ευρώ, και από το δάνειο.
Προμηθευτές: Με βάση τραπεζικές πηγές, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει “κούρεμα” οφειλών προς τους προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%. Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά.
Οφειλές προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία: Καταβολή οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς “κούρεμα”.
Εργαζόμενοι-δίκτυο: Διατήρηση των εργαζομένων της χειμαζόμενης αλυσίδας Μαρινόπουλος (υπολογίζονται σε πάνω από 11.000 άτομα) και όλου του δικτύου. Αλλαγή του brand στο δίκτυο καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.
Eξωτερικό: Η Μαρινόπουλος, εκτός από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, έχει παρουσία και στο εξωτερικό και δη στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου. Κάτι που σημαίνει αυτόματα, αν και εφόσον φυσικά η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, ότι η τελευταία αποκτά όχι μόνο ισχυρή πανελλαδική κάλυψη αλλά και διεθνή παρουσία σε μια χώρα (Κύπρος) η οποία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Επόμενη ημέρα: Βέβαια το κρίσιμο τεστ είναι η επόμενη ημέρα. Δηλαδή μετά το κλείσιμο του deal και των σχετικών εγκρίσεων από το δικαστήριο με βάση το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Η μητέρα των μαχών θα δοθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τους νέους ιδιοκτήτες. Στόχος είναι το “μαγαζί” που σήμερα ονομάζεται Μαρινόπουλος να γυρίσει σε βάθος διετίας-τριετίας.
Πηγή:.capital.gr