Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα -η πρώτη που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει στα νέα γραφεία στην Πειραιώς- έχει εσωκομματική σημασία.
Και αυτό καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται με στόχο να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα και πληγές, που άνοιξαν όχι τόσο από τη διαδικασία της αναμέτρησης για την ηγεσία, αλλά από την κατανομή ρόλων και επιρροής στο κόμμα στη συνέχεια.
Το ραντεβού Μητσοτάκη- Τζιτζικώστα, έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ με τον, επίσης υποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ.Τζιτζικώστας, όπως και ο κ.Μεϊμαράκης, είχε το τελευταίο διάστημα εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκεια του για μία σειρά από επιλογές της ηγεσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, η δυσαρέσκεια είχε να κάνει και με τη σχέση με το νέο πρόεδρο και όσα μεσολάβησαν από τις εσωκομματικές εκλογές μέχρι σήμερα.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία της ΝΔ, είχε κλείσει τότε το μάτι στους ψηφοφόρους του υπέρ του κ.Μητσοτάκη, αν και δεν τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα όσο ο αντιπρόεδρος πλέον του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.
Η στάση Τζιτζικώστα (και κατ’ επέκταση, η στάση του πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, που είχε εξαρχής στηρίξει τον περιφερειάρχη) ήταν όμως κατά κοινή ομολογία ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που έγειραν τη ζυγαριά υπέρ του κ.Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βόρεια Ελλάδα.
Στη συνέχεια όμως οι σχέσεις διαταράχθηκαν. Ο κ.Τζιτζικώστας δεν έγινε αντιπρόεδρος, δεδομένου ότι δεν επιθυμούσε να αφήσει τη θέση του περιφερειάρχη. Μεσολάβησε επίσης το φιάσκο με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, για το οποίο η νέα ηγεσία κατηγόρησε τον κ.Παπαμιμίκο, οδηγώντας τον στην παραίτηση.
Στις 26 Ιουλίου ο κ.Τζιτζικώστας έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Βουλής για το Σύνταγμα ως εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε πηγαδάκι δημοσιογράφων που στήθηκε μετά ο κ. Τζιτζικώστας συμφώνησε ότι οι προτάσεις Τσίπρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. «Αν δεν συναινέσει η ΝΔ θα είναι λάθος» είπε χαρακτηριστικά αλλά εξέφρασε και την άποψη ότι θα πρέπει να μπει στο τραπέζι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε συνέντευξη του το Μάιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε μάλιστα δηλώσει πως εάν είχε εκλεγεί εκείνος αρχηγός, δε θα είχε κάνει αντιπρόεδρο του κόμματος τον Άδωνι Γεωργιάδη και είχε διαφωνήσει με την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.
Αλλά και η ηγεσία της ΝΔ έστειλε τα δικά της, σαφή, μηνύματα, με την παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης Μηνά Σαμαντζίδη (ο οποίος αν και συνδέεται στενά με το συνεργάτη του κ.Μεϊμαράκη Νίκο Καραχάλιο είχε λόγω εντοπιότητας υποστηρίξει στις εσωκομματικές τον κ.Τζιζικώστα) και του γραμματέα οργανωτικού Βορείου Ελλάδας Θεόδωρου Μητράκα, τοποθετώντας ως πρόεδρο τη Βασιλική Ευταξά.
Όμως ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος στις 20 Ιουλίου είχε συναντηθεί και με τον κ.Μεϊμαράκη, όταν κατέστη σαφές πως ο “Βαγγέλας” είχε κατά το κοινώς λεγόμενον “απασφαλίσει”, το Δεκαπενταύγουστο πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κίνηση του προέδρου της ΝΔ εντάσσεται σε μία συγκεκριμένη λογική: Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να κλείσει όποιες “πληγές” παραμένουν ανοιχτές στο εσωκομματικό επίπεδο, καθώς άλλωστε στη αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς, αφού όμως πρώτα έχει καταστήσει σαφές πως εκείνος είναι ο πρόεδρος και εκείνος εκ των πραγμάτων έχει τον πρώτο λόγο.