Ο Μιχάλης Φαλούτσος είναι Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια. Έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο για την ανίχνευση ιστοσελίδων με επικίνδυνο περιεχόμενο, κυρίως ιστοσελίδες που βασίζονται στη μέθοδο του typosquatting και ιστοτόπους που διανέμουν ιούς.
Ο Φαλούτσος πήρε το πτυχίο του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το 1988 ως το 1993 (με βαθμό 9.14/10 – Άριστα). Από το 1993 ως το 1995 έκανε το μεταπτυχιακό του στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Από το 1995 ως το 1999 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο ίδιο αντικείμενο, και πάλι στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Έχει συγγράψει το 1999 ένα από τα 20 βιβλία με τις περισσότερες αναφορές (“On powerlaw relationships of the Internet topology”) από κοινού με τον Πέτρο Φαλούτσο και τον Χρήστο Φαλούτσο, γνωστό και ως «η εργασία των τριών (αδελφών) Φαλούτσου», και συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 3000 φορές σαν αναφορά από το 2010, σύμφωνα με το Google Scholar. Για την εργασία αυτή έλαβαν το σημαντικό βραβείο ACM Test of Time το 2010. Το βραβείο αναγνωρίζει την επιστημονική δουλειά που έχει δημοσιευθεί τουλάχιστον 10-12 χρόνια και που πρόκειται να αποτελέσει μια «εξαιρετική εργασία της οποίας το περιεχόμενο θα είναι επίκαιρη και χρήσιμη συνεισφορά ακόμη και σήμερα».
Έχει επίσης λάβει βραβείο καλύτερης εργασίας στο Διεθνές συνέδριο IEEE SECON 2010, που συνέγραψε από κοινού με τους S. Vural, E. Law, S. Krishnamurthy, και M. Faloutsos και υποψηφιότητα για καλύτερη εργασία στο συνέδριο ACM MOBICOM 2007 την οποία συνέγραψε με τους I. Broustis, K. Papagiannaki, S. Krishnamurthy, M. Faloutsos, και V. Mhatre (το συνέδριο MOBICOM είναι ανάμεσα στα 3 κορυφαία συνέδρια που αφορούν την έρευνα στα ασύρματα δίκτυα).
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο Φαλούτσος με έναν συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει πως σχεδόν 9% των δημοφιλών εφαρμογών που «κατεβάζουμε» στο Google Play αλληλεπιδρούσαν με ιστοσελίδες που έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτική σφαίρα των χρηστών. «Νομίζω πως το γεγονός ότι 9% των καλών εφαρμογών που αναλύσαμε αλληλεπιδρούσαν με τουλάχιστον μια ιστοσελίδα που διανέμει κακόβουλο λογισμικό είναι αρκετά ανησυχητικό», λέει ο Φαλούτσος.
Στη διάρκεια τις καριέρας του έχει λάβει αρκετές υποτροφίες, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Αρκετές πρόσφατες επιστημονικές εργασίες του έχουν ευρείες αναφορές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όπως τα: slashdot, ACM Electronic News, USA Today, και Wired. Προσφάτως έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην κατηγοριοποίηση της «κίνησης» (traffic) και κυβερνο-ασφάλειας, και μάλιστα ήταν συν-ιδρυτής σε μια εταιρεία το 2008, την www.stopthehacker.com. Από το 2013 ως το 2015 ήταν Καθηγητής και Διευθυντής του τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, και φυσικά Ελληνικά.
Ο στόχος του αυτή τη στιγμή, όπως το περιγράφει και στο προφίλ του στο linkedin, είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει μια υπερδύναμη στον τομέα της Πληροφορικής. «Έχω εκπλαγεί ευχάριστα με το ταλέντο και τις ατομικές προσπάθειες πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιτυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, συνηγορεί στην πιθανότητα του να συμβεί κάτι εντυπωσιακό στο μέλλον», λέει ο Φαλούτσος.
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook448Share to TwitterShare to Google+Share to LinkedInShare to WhatsAppShare to E-mailShare to Περισσότερα…10
# Internet # Research # University of California # διαδίκτυο # Επιστήμες # Επιστήμονας # Ερευνητής # Ηνωμένες Πολιτείες # Καθηγητής # Πληροφορική # Υπολογιστές
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σχετικά Άρθρα
Προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ
Προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου
Μάθετε άπταιστα ελληνικά στο διαδίκτυο
Καλα Νεα
Μάθετε άπταιστα ελληνικά στο διαδίκτυο
Συγκέντρωσε επιχορήγηση 20.000 δολαρίων με «όπλο» της το διαδίκτυο
ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΒΡΑΜΗΣ
Συγκέντρωσε επιχορήγηση 20.000 δολαρίων με «όπλο» της το διαδίκτυο
Ο εφευρέτης του διαδικτυακού ραδιοφώνου στα αυτοκίνητα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΘΗΜΟΣ
Ο εφευρέτης του διαδικτυακού ραδιοφώνου στα αυτοκίνητα
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθετε περισσότερα