Τα καλά της θα φορέσει για τρεις μέρες μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, η Ερμούπολη της Σύρου, καθώς γιορτάζει τα 190α γεννέθλια της.
Η πόλη που «γεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αφιερώθηκε στον Λόγιο και Κερδώο Ερμή, γιορτάζει τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της (1826), με ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου.
Με την αίγλη του παρελθόντος να αποτελεί πυξίδα του μέλλοντος, το εορταστικό τριήμερο, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, συνδιοργανώνουν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ), με την αρωγή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις πρόκειται να δοθεί πανελλαδικός χαρακτήρας, προκειμένου να τιμηθεί η Ερμούπολη. Το μεγαλύτερο εμπορικό, βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Το πρώτο μεγάλο λιμάνι του ελληνικού κράτους και το πρώτο πραγματικά εμπορικό κέντρο της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Η μόνη αμιγώς νεοκλασική πολιτεία του 19ου αιώνα στην πατρίδα μας, η πανέμορφη Ερμούπολη, που «ό,τι συνέβαινε σε αυτήν, συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!».
Το εορταστικό τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου με την παρουσίαση έκθεσης ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα, στο κτήριο που στεγάζεται το ΛΕΣ. Η έκθεση, που θα διαρκέσει και τις δύο υπόλοιπες ημέρες του εορτασμού, περιλαμβάνει παλαιά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και ενδύματα, τα οποία αναφέρονται στην εποχή της ίδρυσης της Ερμούπολης, καθώς και την προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για την πόλη του Ερμή. Στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου, μικρά ξύλινα σκάφη θα μεταφέρουν τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα αναπαραστήσουν τους πρόσφυγες, που είχαν έρθει στο νησί.
Το Σάββατο 27 Αυγούστου, το απόγευμα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου, κ. κ. Δωρόθεου Β΄, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, καθώς και σύντομη ομιλία από τον πρωθιερέα του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως, π. Εμμανουήλ Συρίγου, που θα αναφέρεται στον θρησκευτικό χαρακτήρα της πόλης, καθώς και στον πλούτο και θησαυρό των θρησκευτικών κειμηλίων και λατρευτικών αντικειμένων, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Μετά το πέρας, όπως ακριβώς διηγούνται οι ιστορικές πηγές, θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της πόλης, όπου οι δημογέροντες, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Λουκά Ράλλη, αποφάσισαν να ονομάσουν επίσημα την πόλη τους Ερμούπολη.
«Υπό την σκέπην του Ερμού, εφόρου του εμπορίου, συνέστη και προήχθη η πόλις» δήλωσε, και, ομόφωνα, η συνέλευση «κοινή ψήφω, έκλεξαν δημογέροντας κατά τον τρόπο των άλλων επαρχιών και, ούτως, εσυστήθη τώρα πρώτον Κοινόν της νέας ταύτης πόλεως, ήτις ωνομάσθη Ερμούπολις».«Ερμούπολιν! Ερμούπολιν!» φώναξαν όλοι οι δημογέροντες, και, μέσα σε λίγα χρόνια, συντελέστηκε ένα αστικό θαύμα.
Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός στο θέατρο «Απόλλων». Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την κύρια ομιλία, με αναφορά στην ιστορία της Ερμούπολης, από τον καταξιωμένο Καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με προβολή σημαντικών Συριανών ανθρώπων του πνεύματος, όπως των Εμμανουήλ Ροΐδη, Δημητρίου Βικέλα, Γεωργίου Σουρή, Ρίτας Μπούμη – Παπά και Μάνου Ελευθερίου, σε μια διαδρομή, η οποία θα εμφανίζει την πνευματικότητα της Ερμούπολης ως ιστορική συνέχεια από το παρελθόν έως το παρόν. Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία θα αποδώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων.
Στον εορτασμό, θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και φορείς, όπως ο Πήτερ Τιμπόρης και το Φεστιβάλ Αιγαίου, η Βαλεντίνη Ποταμιάνου και το Ινστιτούτο «Κυβέλη», ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού, όπως ο Θεατρικός Σύλλογος «Σουρής», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης και πολλοί άλλοι.