O Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην απαντητική του επιστολή ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημειώνει ότι στις 22 Ιουνίου η κεντρική τράπεζα επανέφερε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες επιτρέποντάς τους έτσι να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότησή της. Για να γίνει αυτό λήφθηκε υπόψη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αναγνωρίστηκε η δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ESM.
Τότε, σημειώνει ο Μάριο Ντράγκι υπέδειξε ότι μπορεί να εξετάσει τη συμμετοχή τίτλων έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE σε μεταγενέστερο στάδιο λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα γίνει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης και της εκτίμησης του Διοικητικού Συμβουλίου της για το θέμα.
Αφού σημειώνει ότι για το θέμα του ελληνικού χρέους ελήφθησαν αποφάσεις στο Eurogroup της 25 Μαϊου, τονίζει ότι ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πιθανή αγορά ομολόγων δεν μπορεί να καθοριστεί στην παρούσα φάση.
Την ίδια στιγμή κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου.
BofA: Πραγματικός ο κίνδυνος εκλογών στην Ελλάδα
Tην ίδια στιγμή, οι αναλυτές της ΒofA προβλέπουν ένα ακόμα πιο περίπλοκο πολιτικό σκηνικό για την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για υπαρκτό κίνδυνο πρόωρων εκλογών, εν όψει των σημαντικών εξελίξεων για το χρέος, το QE και τη δεύτερη αξιολόγηση.
Άποψη της BofA είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Σεπτέμβριο, αλλά πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στις αρχές του 2017.
Για την αξιολόγηση, ο οίκος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα ευκολότερη από την προηγούμενη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι μια βόλτα στο πάρκο. Η πλειοψηφία του Τσίπρα παραμένει ισχνή. Και όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, υπάρχουν κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση». Μετά από αυτά, οι αναλυτές καταλήγουν: «Ο κίνδυνος νέων εκλογών παραμένει πολύ πραγματικός».