Εως την ερχόμενη Δευτέρα 5/9 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά σε χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων οι οποίοι επιθυμούν μονιμοποίηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή θα επιφέρει πιθανές ευνοϊκές εξελίξεις για τουλάχιστον 3.000 συμβασιούχους σε δήμους οι οποίοι μπορεί να παραμείνουν στη θέση τους ακόμη και με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων παρότι έληξαν οι συμβάσεις τους. Επίπροσθετα περίπου 2.000 συμβασιούχοι, μπορεί να τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε ως τώρα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ήταν οι προσφυγές στα δικαστήρια. Με τις προσφυγές αυτές, όσοι είχαν συμπληρώσει κάποιο διάστημα υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου επετύγχαναν αποφάσεις που δέχονταν ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρέωνε τους δήμους να προσφύγουν εναντίον των πρωτόδικων αποφάσεων και αυτό είτε καθυστερούσε τη μονιμοποίηση είτε οδηγούσε σε ακύρωση των πρωτόδικων αποφάσεων.
Στα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι δήμοι ρίσκαραν να μην προσφύγουν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας ενώ έγιναν προσπάθειες να νομοθετηθεί αυτό που επιχειρείται τώρα αλλά προσέκρουε στις αντιρρήσεις των δανειστών.
Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση (opengov.gr) έχει μέσα τις σχετικές διατάξεις αλλά είναι ήδη αποτέλεσμα μακράς κυοφορίας και το τελικό αποτέλεσμα συνεχίζει να παραμένει άγνωστο.
Με βάση το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την εποπτεία των ΟΤΑ, οι δήμοι δεν θα υποχρεούνται πλέον να ασκούν υπέρ του δημοσίου ένδικα μέσα σε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προσωρινά συμβασιούχους, γεγονός που οδηγεί σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου.
Η παραίτηση από ένδικα μέσα αφορά και χιλιάδες περιπτώσεις συμβασιούχων οι οποίοι με προσφυγές τους και με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πετύχαιναν σε πρώτο βαθμό την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου αλλά οι δήμοι προχωρούσαν βάσει του νόμου του “Καλλικράτη” υποχρεωτικά σε εξάντληση των ένδικων μέσων (εφέσεις η αναιρέσεις) με αποτέλεσμα στο Εφετείο η στον Άρειο Πάγο αρκετοί συμβασιούχοι να χάνουν το δικαίωμα της μονιμοποίησης.
Τι προβλέπει το άρθρο 20
1. Οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να μην ασκήσουν ή να παραιτηθούν από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων, με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων στην εργασία τους, εφόσον οι ως άνω εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε χρηματική αξίωση κατά των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου τους και κατά παρέκκλιση των άρθρων 72 και 176 του ν. 3852/2010. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση περί της παραίτησης από τα ένδικα μέσα, η οποία πρέπει να αναφέρεται ειδικώς στην ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό του φορέα για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από την άμεση συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, λαμβάνεται ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου και του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του φορέα.
2. Αποφάσεις περί μη άσκησης ή περί παραίτησης από ένδικο μέσο στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, που εκδόθηκαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται ως προς όλες τις συνέπειές τους, νόμιμες.
3. Αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων αυτών περί υποβολής προσφυγών σε διοικητικές αρχές, άσκηση, μη άσκηση ή παραίτηση από οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο, δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμό ή κατάργηση δίκης δεν εμπίπτουν στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας του άρθρου 225 παρ. 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87).