Την ικανοποίησή τους για το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας. Την ίδια ώρα, επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, αλλά και ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων στους σταθμούς που δεν αδειοδοτούνται εκφράζει η αντιπολίτευση.
«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών».
Για «καινούρια μέρα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στην ενημέρωση» έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού συνεπάγεται την «αποκατάσταση της ισονομίας, αποκατάσταση της νόμιμης τάξης σε αυτό το πεδίο και βεβαίως με απόδοση από τα οφειλόμενα στον ελληνικό λαό των Ελλήνων καναλαρχών».
«Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού να συμβεί αυτό αποκαθίσταται η δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έφερε εις πέρας το διαγωνισμό» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές, οι θεματικές και μετά οι ραδιοφωνικές συχνότητες.
Χθες έγινε αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν 14 κυβερνήσεις, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και επισήμανε ότι ο διαγωνισμός «αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το χτύπημα της διαπλοκής».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχάρη τον Νικο Παππά, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δέχθηκε όλο αυτόν τον καιρό αδικότατες επιθέσεις και σήμερα δικαιώνεται με μηδενισμό της αμφισβήτησης και με διαφάνεια ενός κομματιού της Δημοκρατίας».
Την ικανοποίησή του για το υψηλό τίμημα που δόθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι τα έσοδα ήταν «απροσδόκητα».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις με τα απροσδόκητα έσοδα δίνουν περισσότερες δυνατότητες. Κανείς δεν περίμενε, ήταν ένα δώρο. Θα δώσει την δυνατότητα να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα και στην κυβέρνηση για καλύτερη διαχείριση και καλύτερους σχεδιασμούς», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.
«Ήταν επιτυχία κυρίως του Έλληνα πρωθυπουργού που έδωσε τις πολιτικές κατευθύνσεις από την αρχή για το συγκεκριμένο θέμα και του Νίκου Παππά» ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Ερωτηθείς για το ύψος του ποσού που συγκεντρώθηκε ο υπουργός Υποδομών απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς περιμέναμε τέτοιο μεγάλο ποσό, αθροιστικά, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Περιμέναμε αρκετά χρήματα, αλλά ξεπεράστηκε η προσδοκία του τελικού ποσού κι αυτό δείχνει τι έχανε τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες».
Σοφία Βούλτεψη: Capital controls και στην ενημέρωση
«Τώρα έχουμε capital controls και στην ενημέρωση» ήταν το σχόλιο της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.
Όπως επισήμανε «με εντελώς αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν διαγωνισμό τραγέλαφο, με τον οποίο έβγαλε στο σφυρί την ενημέρωση και το ψωμί εκατοντάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους κατά παράβαση του Συντάγματος, της δημοκρατικής τάξης και της λογικής»
«Αποφάσισαν και διέταξαν να ρίξουν μαύρο στην ενημέρωση και στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Κομπορρημονούν τώρα για την αμφίβολη είσπραξη 250 περίπου εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε.
ΚΚΕ: Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ
«Επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε τη διαδικασία το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ’ την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι τουΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις».
«Η ‘νέα σελίδα’ στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα ‘τη βγάλουν καθαρή’», επισήμανε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας το ρόλο του «τροχονόμου» παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις»
«Τα περί, ‘κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση’ και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Ποτάμι: Επτά λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση
Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση «δεν πρέπει να πανηγυρίζει» για την «τηλεοπτική λοταρία» παραθέτει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως αναφέρει το κόμμα, «αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:
Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
- Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
- Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
- Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
- Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
- Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
- Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)
«Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση – ότι το φάσμα χωράει μόνο τέσσερις άδειες! – και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία», σημειώνει το Ποτάμι.
Απαντώντας τέλος στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες», το Ποτάμι σχολιάζει: «στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε περισσότερα
«Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων».
Όπως επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας. «Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανάλια που κατέθεταν προσφορές εκατομμύριων ευρώ για τις άδειες και πληρούσαν τα κριτήρια επειδή αποφασίστηκε αυθαίρετα να επιβληθεί συγκεκριμένος αριθμός αδειών», σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι είναι ανεπίτρεπτο «σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης».