Δύο «χτυπήματα» από Fitch και Moody’s δέχθηκε σήμερα η ελληνική οικονομία. Για πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κάνει λόγο η Fitch, σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Από την άλλη πλευρά, η Moody’s διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, καθώς εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί προς το παρόν ωστόσο παραμένει καθώς εκκρεμεί ακόμη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
«Χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 – 2014», σημειώνει μεταξύ άλλων η Fitch τονίζοντας πως δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παράλληλα δεν αναμένεται κάποια σημαντική απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Η οίκος αναφέρει πως με το PSI μειώθηκε η ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. αλλά τα μεγάλλα ελλείμματα και η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ θα αυξήσουν ξανά το λόγο χρέους/ΑΕΠ το 2013-2014.
Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι «οι αυξημένες ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση στο α΄ μισό του 2012».
Παράλληλα επισημαίνεται πως οι προοπτικές η Ελλάδα να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης πριν από το α΄ εξάμηνο του 2014 απομακρύνονται, ωστόσο η επανέναρξη της εκταμίευσης των δόσεων σε συνδυασμό με κάποιες αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
«Η εσωτερική υποτίμηση είναι υπό εξέλιξη, αλλά δεν φαίνεται να κατορθώνει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της βραδείας προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς», προσθέτει.
Αλλά και η Moody’s διατήρησε αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage – Backed Securities).
Ο οίκος αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 7% και αύξηση της ανεργίας από το 17,7% στο 22,8%. Βλέπει έτσι πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς τα νοικοκυριά θα επηρεαστούν από τις μειώσεις μισθών και θα αυξηθεί κατά συνέπεια το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για στεγαστικά δάνεια.
Η επίδοση των ομολόγων RMBS, αναφέρει ο οίκος, συνέχισε να επιδεινώνεται στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2012, προσθέτοντας ότι η άνοδος της ανεργίας οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των αθετήσεων πληρωμών στην αγορά αυτών των ομολόγων.
Ο δείκτης σωρευτικών αθετήσεων πληρωμών στα ομόλογα αυτά αυξήθηκε φέτος τον Αύγουστο στο 1,32% του αρχικού ύψους τους από 0,86% τον Αύγουστο του 2011. Η τάση των ληξιπρόθεσμων δανείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ενισχύθηκε και έφθασε στο 4,03% του τρέχοντος ύψους των ομολόγων αυτών φέτος τον Αύγουστο από 2,20% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Το τρέχον συνολικό υπόλοιπο των ομολόγων RMBS ανερχόταν σε 2,9 δις. ευρώ φέτος τον Αύγουστο από 3,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011, καταγράφοντας μείωση 20%.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr