Στην έντονη καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι θα αρχίσει αμέσως να εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο απόφασης αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή.
Σε ομόφωνο ψήφισμά τους, τα 15 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του βασικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, τόνισαν ότι θα «αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, βάσει του άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και πάνω σε μια απόφαση του Συμβουλίου».
Το άρθρο 41 του Καταστατικού Χάρτη προβλέπει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, άσκησαν έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μετά την πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, η οποία είχε μεγαλύτερη ισχύ από όλες τις προηγούμενες.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε χθες ότι έκανε μια νέα πυρηνική δοκιμή και ότι μπορεί πλέον να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους, κλιμακώνοντας τις απειλές της προς τους αντιπάλους της παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να κάμψει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να τελειοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα και τα μέσα ανάπτυξής τους ώστε να μπορεί να κρατά όμηρο την περιοχή και τον κόσμο απειλώντας με ένα πυρηνικό πλήγμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ.
«Θα λάβουμε σημαντικά επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων, για να δείξουμε στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις παράνομες και επικίνδυνες ενέργειές της», πρόσθεσε η ίδια.
Ο κινέζος πρεσβευτής Λίου Τζιεγί δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις, αλλά καταδίκασε επίσης τη δοκιμή.
«Εναντιωνόμαστε στις δοκιμές και πιστεύουμε ότι είναι πιο επείγον παρά ποτέ να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», σημείωσε ο πρεσβευτής της Κίνας. «Όλες οι πλευρές πρέπει να απόσχουν από τις προκλήσεις και οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση», πρόσθεσε.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD θα επιδεινώσει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πάουερ όμως απέρριψε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη του συστήματος αυτού προκάλεσε την Πιονγκγιάνγκ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη βορειοκορεάτικη πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την μια «σαφή παραβίαση, με κατάφωρη περιφρόνηση» προηγούμενων αποφάσεών του και του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
«Η επίδειξη αδυναμίας απλά δεν είναι επιλογή, η Βόρεια Κορέα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των ενεργειών της και των προκλήσεών της», είπε ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν προσερχόμενος περιορίστηκε να πει «νομίζω ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταδικάσουμε (τη δοκιμή) και κατόπιν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ είπε ότι υπάρχουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το ΣΑ και τάχθηκε υπέρ μιας συνδυαστικής επιβολής τους. Μίλησε για «πλήρη εφαρμογή των υπαρχουσών κυρώσεων», την προσθήκη «νέων ονομάτων στο υπάρχον καθεστώς κυρώσεων» και την «ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε επίσης την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μιλώντας για μια «κατάφωρη παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «το ΣΑ θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την προσήκουσα δράση».