Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο προκειμένου αφενός να αποφορτίσουν κυρίως τα νησιά του Β. Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν «στην ουρά» να κριθεί η αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει αφετέρου να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου χιλίων ατόμων που έμειναν άστεγοι μετά τα επεισόδια και την πυρκαγιά στο Hot Spot της Μόριας στη Λέσβο.
Τις επόμενες μέρες θα έρθει στην Ελλάδα ειδικός υπάλληλος που θα υποδείξει στο κράτος πως θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις και τη λογιστική προεργασία για να επιταχυνθεί η ροή κονδυλίων.
Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών όπως στο Ωραιόκαστρο και στη Φιλιπιάδα που αρνούνται να δεχθούν στα σχολεία τους προσφυγόπουλα ενώ ακροδεξιά στοιχεία δίνουν τον τόνο σε κινητοποιήσεις όπως πρόσφατα σε Λέσβο και Χίο.
Μας στέλνουν υπάλληλο για να φτιάχνει αιτήσεις
Προβλήματα παρατηρούνται και στη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να διεκδικήσουν και να αποφορτίσουν κοινοτικά κονδύλια για το προσφυγικό τα οποία λιμνάζουν στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό, όπως επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτώ η Κομισιόν τις επόμενες μέρες θα στείλει στην Ελλάδα έναν ειδικό υπάλληλο που θα υποδείξει στο κράτος πως θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις και την λογιστική προεργασία για να επιταχυνθεί η ροή κονδυλίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 500 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας για το διάστημα 2014-2020 έχουν απορροφηθεί 139.
Προβληματισμός για την κατάσταση στα νησιά
Όπως παραδέχεται στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής η αποφόρτιση των νησιών «είναι μια περίπλοκη υπόθεση». Από τη μία οι δομές φιλοξενίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές τους από την άλλη αν μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Ηπειρωτική χώρα και ενδεχομένως χαθούν τα ίχνη τους δεν θα μπορούν να κάνουν το ταξίδι επιστροφής σε περίπτωση που απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου.
Στελέχη του υπουργείου αφήνουν αιχμές και για τις προθέσεις των Ευρωπαίων να «τρέξει» ο έλεγχος των αιτήσεων αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συμφωνίες μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης. Είναι χαρακτηριστικό λένε ότι στα νησιά οι εμπειρογνώμονες για το άσυλο δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.
Λίφτινγκ στην Αμυγδαλέζα και κέντρο στη Θήβα
Σε «αίθουσα αναχωρήσεων» μετά από… λίφτινγκ, μετατράπηκε το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, προκειμένου να φιλοξενεί οικογένειες μεταναστών που πρόκειται να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.
Το κέντρο κράτησης ακόμη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε ποτέ και φιλοξενεί ως κλειστή δομή ποινικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα απέκτησε παιδική χαρά, καινούργιες τουαλέτες, κρεβάτια, ιματισμό και κλιματιστικά έτσι ώστε να υποδεχθεί για μικρό χρονικό διάστημα εκείνους που επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους έως ότου βρεθεί κενή θέση στις πτήσεις επαναπροώθησης.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος έκοψαν την… κορδέλα των εγκαινίων!
Το πρόγραμμα ήταν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος ανέλαβε την χρηματοδότηση της ανακαίνισης του χώρου που δόθηκε από υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους.
Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι μέλη οικογενειών που έχουν παιδιά. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που έχει γίνει αγνώριστος».
Στους χώρους έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, καινούργιες τουαλέτες και κρεβάτια. Οι εργασίες ανακαίνισης της Αμυγδαλέζας ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα θα γίνει η παρουσίασή τους.
Επίσης. συνεχίζονται οι εργασίες στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόκειται για άτομα που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα μας και η εξέτασή του εκκρεμεί, στις αρμόδιες επιτροπές ασύλου.