Η επόμενη μέρα της Attica Bank είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που θα της δοθεί από τη Φρανκφούρτη και τον Εποπτικό Μηχανισμό Εξυγίανσης (SSM) της ΕΚΤ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις εξής τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:
Επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου της τράπεζας. Η νέα διοίκηση πρέπει να δει τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει καλά η τράπεζα και της αποδίδει κέρδη και να το εφαρμόσει, με στόχο σε βάθος τριετίας να είναι κερδοφόρα.
Εφαρμογή βασικών δομών εταιρικής διακυβέρνησης. Μετά τον προσδιορισμό του διοικητικού της συμβουλίου, πρέπει να τεθούν σε λειτουργία επιτροπές (χωρίς πρόσωπα που να εμφανίζουν προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων) και κυρίως να δοθεί έμφαση στα εγκριτικά όργανα, ώστε να αποφεύγονται στο εξής φαινόμενα εγκρίσεων δανείων χωρίς να ακολουθούνται στοιχειώδεις διαδικασίες ελέγχου, όπως στο παρελθόν.
Εφαρμογή ενός σωστού πλαισίου για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση. Αυτό θα αναλάβει πιθανότατα ο επενδυτής που θα συνεισφέρει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν και ένα κομμάτι των δανείων αυτών θα παραμείνει στη διαχείριση της ίδιας της Attica.
Αναστροφή των αρνητικών τάσεων όσον αφορά τη ρευστότητα και τις καταθέσεις. Τελευταίως η τράπεζα έχει χάσει καταθέσεις από φορείς του Δημοσίου («ήταν καλή για να δίνει δάνεια, αλλά όχι και για να έχει τις καταθέσεις του Δημοσίου» σχολίαζε πικρόχολα τραπεζική πηγή) και όχι μόνο. Από 3,2 δισ. ευρώ πέρυσι έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ η συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από το όνομά της δεν βοηθά την ενίσχυση της καταθετικής της βάσης.
Το πόρισμα για τις ατασθαλίες στην Attica που είδε το φως της δημοσιότητας κατέδειξε πως είναι απαραίτητη η βελτίωση του συστήματος διαχείρισης κινδύνων ώστε να τιμολογούνται σωστά τα δάνεια και προαναγγέλλει αλλαγή στο προσωπικό που συμμετέχει στη σχετική επιτροπή. Προτεραιότητα είναι και η αναδιοργάνωση του συστήματος πληροφορικής της τράπεζας, που είναι τόσο αναχρονιστικό ώστε να αφήνει περιθώριο για ατασθαλίες.