Στη Βιέννη στρέφονται σήμερα οι προβολείς της δημοσιότητας. Έντεκα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να βρουν κοινή γραμμή στο προσφυγικό. Το «παρών» δίνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην αυστριακή πρωτεύουσα είχε αποφασιστεί τον Φεβρουάριο το «τέλος» του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες που επιχειρούσαν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Σερβίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι στην ίδια πόλη θα μπορούσε να επισφραγιστεί σήμερα το οριστικό τέλος της γενναιόδωρης πολιτικής για το προσφυγικό.
Οικοδεσπότης είναι ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει προσκαλέσει ομολόγους του από 10 χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης- μεταξύ αυτών και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Πιθανότατα η Άγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, καθώς, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με την αυστριακή ηγεσία.
Πριν από έναν χρόνο η καγκελάριος φαινόταν μάλιστα να βρίσκεται σε αγαστή σύμπνοια με τον προκάτοχο του Κερν, Βέρνερ Φάιμαν. Αν και προέρχονταν από διαφορετικά πολιτικά “τρατόπεδα, Μέρκελ και Φάιμαν είχαν συμφωνήσει, εν μία νυκτί, να επιτρέψουν την έλευση χιλιάδων προσφύγων, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.