«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στη Βιέννη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική επιτροπή Ασύλου εξετάζει το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «όπου συζητούσαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε στην Αυστρία «που εξειδικεύσαμε ορισμένες πτυχές του».
«Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
«Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», τόνισε ο κ. Τσίπρας
“Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση
Τι ακριβώς ζήτησε ο πρωθυπουργός
Στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ή των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».
Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε ως καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη:
– Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.
– Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
-Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων. Οποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX», τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι απαιτείται στήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επιπλέον, ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει, επίσης, να θεσπιστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης, για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής», σημείωσε.
Τι ειπώθηκε στη Σύνοδο
Τουσκ: Να βεβαιωθούμε ότι έχει κλείσει για τα καλά η βαλκανική οδός
Κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάκτηση αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη συνάντηση. «Προφανώς, μία σημαντική προϋπόθεση για αυτό είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια με την Τουρκία. Σήμερα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, πολιτικά και πρακτικά, ότι η βαλκανική οδός της παράτυπης μετανάστευσης έχει κλείσει για τα καλά», πρόσθεσε.
Αβραμόπουλος: Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ
«Το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια», τόνισε ακόμη ο Επίτροπος.
Κερν: Η Αθήνα λίγο-πολύ αντέχει ακόμη
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, που προετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας αν χρειαστεί, όπως αναφέρει το AFP, δήλωσε ότι ο στόχος της Συνόδου είναι κατανοηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. «Η Αθήνα είναι ακόμη, λίγο πολύ, ικανή να χειριστεί την κατάσταση. Αλλά η πίεση θα αυξηθεί», δήλωσε στην Standard.
Την Πέμπτη, ο Ορμπαν ζήτησε να απελαθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από την ΕΕ, σε «μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα», σε νησί, ή στη Βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.