Ανησυχητική χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.
«Μας ανησυχούν όσα δημοσίως λέγονται για τη διαδικασία της απόφασης του ΣτΕ. Ότι δικαστικοί γίνονται στόχος δελτίων ειδήσεων, με τρόπο που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτός από καμία πτέρυγα της Βουλής. Μας απασχολεί επίσης και το πώς αξιοποιούνται και κινήσεις, που, επιτρέψτε μου, είναι στο όριο εξηγήσιμες, όπως η παραίτηση από ένα συνδικαλιστικό όργανο», είπε ο Νίκος Παππάς.
Εμείς κάναμε το καθήκον μας, εισπράξαμε ήδη 90 εκατομμύρια και σας καλούμε σε έναν γόνιμο διάλογο για το πώς αυτά πρέπει να δαπανηθούν, ανέφερε επίσης ο υπουργός.
Ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον υπουργό να σχολιάσει τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Απάντησα νομίζω, και καλά θα κάνουμε και εμείς και εσείς να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε ο Νίκος Παππάς.
Για τον Ιβάν Σαββίδη
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιβάν Σαβίδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Δηλαδή, στην ημέρα που ο συμμετέχων στο διαγωνισμό, έχει καταβάλει το τίμημα. Άρα, όλη η φιλολογία η οποία ενδεχομένως πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις αυτές, δεν έχει βάση. Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με τρόπο άρτιο και η τεχνική της ήταν οικοδομημένη με τρόπο που οι συμμετέχοντες να μην μπορούν να ανταλλάσουν πληροφόρηση». Σημείωσε επίσης, ότι έχει εξαντληθεί και κάθε νομικό εργαλείο που ελέγχει τη νομιμότητα του διαγωνισμού.
Η διαπλοκή
«Η κυβέρνηση έχει αντιπαρέλθει τη διαπλοκή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής Γ. Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή). «Η διαπλοκή είχε σχέση με το γεγονός ότι υπήρχαν μη βιώσιμα σχήματα, που ζούσαν με ζημίες και ασκούσαν πιέσεις για να λαμβάνουν τραπεζικές διευκολύνσεις, οι οποίες έφταναν μέχρι του σημείου μιντιάρχες να δανείζονται με αέρα», απάντησε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι «με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αυτοί που θα έχουν κανάλια πανελλαδικά στο εξής, θα τα έχουν επειδή η Πολιτεία επέβαλε κανόνες και δεν θα τα έχουν επειδή αυτοί επέβαλαν κανόνες στην Πολιτεία. Αυτό συνιστά τομή».
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιόρισε τεχνητά τις άδειες σε τέσσερις, αν και υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες και κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει αν θεωρεί λογικό το τίμημα που επετεύχθη με βάση τις δυνατότητες της αγοράς. «Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα, πώς θα αποσβεστούν αυτά τα ποσά; Και γιατί αυτό συνιστά εγγύηση διαφάνειας, όταν θα μπορούσατε με 8 άδειες και με πολύ λιγότερα ποσά να έχετε μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια; Γιατί ξεκινήσατε το διαγωνισμό, χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με τους θεματικούς και περιφερειακούς σταθμούς;», ρώτησε ο Ε. Βενιζέλος .
«250 εκατομμύρια για δέκα χρόνια. 25 εκατομμύρια περίπου το χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ένα ντε φάκτο ενοίκιο που θα πληρώνουν οι σταθμοί, των οποίων το σήμα μεταδίδεται πανελλαδικά», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος που είχε υποβάλει ερώτηση για τη χαμηλή τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου
Ο υπουργός ενημέρωσε στο σημείο αυτό, ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια η αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, σχεδιάζεται και θα νομοθετηθεί σύντομα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, είπε, θα διευκολύνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, διότι πολλές φορές έρχονται σε συμφωνία με τις διαφημιστικές εταιρείες από θέση όχι ισχύος και ούτε καν ισότιμη. Οι κανόνες, ο αριθμός των αδειών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι η βάση για την οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών, είπε ο Νίκος Παππάς.
Όταν ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θεωρεί ότι ο διαγωνισμός είναι προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο υπουργός Επικρατείας του απάντησε:
Ν. Παππάς: «Καλό θα ήταν να μας πείτε εσείς κύριε Βενιζέλο όταν φέρατε το νόμο για τα ΜΜΕ δεν έγινε κανονική αδειοδότηση και δημοπρασία».
Ε. Βενιζέλος: «Ο νόμος 2328/95 πράγματι έγινε από μένα και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Δυστυχώς, μετακινήθηκα από το υπουργείο Τύπου μια εβδομάδα μετά την ψήφισή του και κακώς δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτόν έπρεπε να εφαρμόσετε, αντί να επινοείτε κατασκευάσματα αδιαφανή. Να θυμηθείτε επίσης ότι είχε προηγηθεί ο Ν. 1866/89 όταν ο ΣΥΝ, που είναι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετείχε στην κυβέρνηση και με υπουργούς που κατείχαν κρίσιμες θέσεις, και δια νόμου δόθηκε στους εκδότες το δικαίωμα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια! Και με συνθήκες βρώμικου ’89 φτιάχτηκε το τηλεοπτικό τοπίο.
Ν. Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως?Το ’89 ήμουν 13 χρονών, την αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, σας διαβεβαιώ.
Ε. Βενιζέλος: Η δρακογενιά έχει συνέχεια?
Ν. Παππάς: και είμαι υπερήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετώ.
Ε. Βενιζέλος: ?η οποία έχει κάνει και λάθη?
Ν. Παππάς: έχει κάνει και λάθη αυτή η παράταξη. Δεν έχει κάνει όμως λάθη συστηματικά.
Ε. Βενιζέλος: Τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στην οικονομία, θα την πληρώνουν γενιές Ελλήνων?
Ν. Παππάς: Κύριε Βενιζέλο, οι κυβερνήσεις στις οποίες εσείς συμπράξατε μαζί με τους συνδαιτημόνες σας της ΝΔ, ευθύνονται για το 25% της μείωσης του ΑΕΠ. Σας καλώ λοιπόν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ενόψει της εκκωφαντικής πραγματικότητας σταθεροποίησης της οικονομίας μας, να τους χρησιμοποιείτε με μέτρο. Εσείς μειώσατε το ΑΕΠ 25% και η πορεία της ύφεσης έχει αναστραφεί! Χωνέψτε το!
Ε. Βενιζέλος: Η ευθύνη σας είναι ιστορική, αλλά δεν σας αφορά προσωπικά αυτό.
Στο προσωπικό πεδίο διολίσθησε η αντιπαράθεση, όταν ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι έχει «υποστεί πόλεμο λάσπης». «Ελάτε! Πρωτοφανές! Εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης!» σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, μετά από σχετική αναφορά του Σπ. Λυκούδη και επισήμανε ότι το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ανέφερε επίσης, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ- απεφάνθη ότι η διαρκής παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ είναι παράνομη. «Είχαμε κατά συνέπεια δύο ανυπέρβλητα δεδομένα. Την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αλλά και την επιμονή της ΝΔ να αρνείται να συμπράξει στην διαδικασία εκλογής νέου ΕΣΡ. Είμαστε στην επόμενη ημέρα. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν το βήμα για να υπάρξει νέα σύνθεση του οργάνου», είπε ο υπουργός Επικρατείας