Σε μία ιδιότυπη σύγκρουση “γιγάντων” εξελίσσονται οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δια στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ ζητά εδώ και τώρα την επίλυση του μείζονος θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως εάν αυτό δεν επιλυθεί και δεν μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 3,5 δις, ενώ το Βερολίνο εξακολουθεί με τη “σφραγίδα” του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να το παραπέμπει στις πολιτικές καλένδες μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Ταμείου, μάλιστα, Πωλ Τόμσεν έκανε ένα ακόμα βήμα “εκφοβισμού” των Ευρωπαίων. Εμφανίστηλε υπέρ της ολικής αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κι αυτό την ώρα που η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου έβαζε τους δικούς της όρους.
«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.
Όμως το ΔΝΤ μαζί με τις ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει τους στόχους του εάν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σύντομα σε μια γενναία διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αρνούνται να ανοίξουν πριν τις Γερμανικές εκλογές την κουβέντα και επιμένουν ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 δεν αλλάζουν, ενστερνιζόμενοι την θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Σε αυτό το κλίμα έρχεται ακόμη μια εξέλιξη που θέλει, όπως μεταδίδει το euro2day επικαλούμενο το πρακτορείο ΜΝΙ, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τόμσεν, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair), αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».
Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ να κρατήσει την υπόθεση ως έχει και το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο, και να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ’ αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.
«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», διερωτήθηκε αξιωματούχος του Ταμείου.
Ωστόσο η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» του Ταμείου φέρεται να επιδιώκει μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κ. Λαγκάρντ.
Και ενώ η ομάδα Τόμσεν θέλει ξεκάθαρη έξοδο, η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» σπρώχνει για μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνει το euro2day.
Με πληροφορίες από το thehuffingtonpost.gr και το euro2day.gr