Μπορεί το Λονδίνο να μην έχει το πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα που είχε τα παλαιότερα χρόνια, ωστόσο οι βλαβερές αναθυμιάσεις αποτελούν ακόμα σημαντικό λόγο προβληματισμου- και έτσι προέκυψαν οι υπέρυθρες κάμερες που εγκαθίστανται στους δρόμους της πόλης, ακριβώς για τον εντοπισμό τους, που είναι αδύνατος με γυμνό μάτι.
«Σήμερα, όταν διαβάζεις τις εφημερίδες, όλοι μιλάνε για μείωση ρύπων, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα δεις αυτά με γυμνό μάτι. Η τεχνολογία μας μπορεί να τα κάνει ορατά για να αντιληφθεί ο κόσμος τη σοβαρότητα του θέματος» λέει ο Αντρέας Τσινσμάιστερ, αρμόδιο στέλεχος της Flir.
Τέτοιου είδους κάμερες χρησιμοποιούνται κανονικά στη βιομηχανία για τον εντοπισμό διαρροών διοξεδίου του άνθρακα, ωστόσο μπορούν να δείξουν επίσης συγκεντρώσεις ρύπων και πώς διοχετεύονται στον αέρα.
«Το πρόβλημα αυτό τον καιρό είναι ότι η μόλυνση είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη, όχι όπως ήταν τη δεκαετία του 1950 και του 1960, όταν όχι απλά μπορούσες να τη δεις, αλλά για την ακρίβεια ήταν λίγα αυτά που μπορούσες να δεις πέρα από αυτήν. Αυτόν τον καιρό, το να περάσει στο κοινό το μήνυμα είναι πιο δύσκολο, επειδή δεν μπορούν στην πραγματικότητα να δουν τη μόλυνση όπως στο παρελθόν- οπότε τεχνολογίες που βοηθούν τον κόσμο να οπτικοποιήσει αυτά τα πράγματα πρόκειται να βοηθήσουν να περάσει το μήνυμα» λέει ο Μάρτιν Γουίλιαμς, καθηγητής – ειδικός σε θέματα ποιότητας αέρα στο King’s College.