Αντιμέτωπη με μία νέα και πιθανώς οξύτερη περίπτωση (πολιτικά) “βασικού μετόχου” βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και ενώ η Ν.Δ οξύνει την αντιπαράθεσή της απαιτώντας να αποσυρθεί ο σχετικός νόμος.
Παρότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της σχετικής συζήτησης και ψηφοφορίας στο ΣτΕ η κατάσταση και το κλίμα αλλάζουν άρδην. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πριν λίγο εκπροσώπους εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πως δεν πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βουλή εκ νέου η τροπολογία του Νίκου Παππά. Εφόσον αυτό είναι ακριβές και επιβεβαιωθεί και από τον πρωθυπουργό (που αναμένεται να ανεβεί στο βήμα) πρόκειται για υποχώρηση της κυβέρνησης αφού ακόμα και σήμερα το πρωί ο ΓΓΕΕ Λευτέρης Κρέτσος προανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τώρα να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συμπαγές πολιτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης και κινδυνεύει να ηττηθεί στη μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή μάχη κατά της διαπλοκής. Ο ίδιος ο κ. Παππάς άφησε να εννοηθεί πως εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός “θα γυρίσουμε στο καθεστώς με τα παλιά κανάλια χωρίς άδειες”.
Πρακτικά ουδείς μπορεί να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. Θα δωθεί, για παράδειγμα, δυνατότητα να εκπέμψουν οι νέοι καναλάρχες Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης με προσωρινές άδειες, όπως και οι άλλοι; Θα αποσυρθεί ο νόμος και η διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει από μηδενική βάση μέσω ΕΣΡ και για αριθμό αδειών μεγαλύτερο από τις τέσσερις; Πόσο θα κλονιστεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Επικρατείας; Θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις για καταγγελία των διαπλεκομένων και της αντιπολίτευσης και προσφυγή σε εκλογές;
Όλα αυτά είναι αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι και είναι βέβαιο πως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, όταν, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στη μάχη για την ελάφρυνση του χρέους προσδοκώντας και τη στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Φυσικά, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την απόφαση του ΣτΕ. Διότι εάν τελικά ο νόμος κριθεί συνταγματικός τότε πάλι αλλάζουν τα δεδομένα- αυτή τη φορά υπέρ της κυβέρνησης. Τα μηνύματα, όμως, από νομικούς κύκλους που μπορούν να “μεταφράσουν” το κλίμα στο ΣτΕ δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά.
Βέβαιη θεωρείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής λίγες ώρες πριν φύγει για τις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια συνολική τοποθέτηση, για το ΕΣΡ και τη στάση της ΝΔ να μη συνηγορήσει στη σύσταση του οργάνου, θα μιλήσει για το ΣτΕ και ίσως για την προσπάθεια που γίνεται για το χρέος.
Πριν λίγο στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε τη ριζική διαφωνία του κόμματός του στη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε να ακυρωθεί και αποσυρθεί ο νόμος Παππά.
Ωστόσο ερώτημα παραμένει αν θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο η τροπολογία με τις ποινές για τους μη αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι πληροφορίες διίστανται, αφού ορισμένες πηγές μιλούν ακόμη και για οριστικό «πάγωμα», μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι θα ήταν προκλητικό σε αυτή τη στιγμή που μπαίνει στην ουσία της εξέτασης του νόμου Παππά… Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σχετικές προτάσεις από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως άλλες πηγές πληροφόρησης θεωρούν ότι η τροπολογία θα κατατεθεί, ενδεχομένως και σήμερα στο νομοσχέδιο για τις δομές… συνδέοντας το μάλιστα την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων της κυβέρνησης.
Παππάς: “Γυρίζουμε σε καθεστώς χωρίς άδειες εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος”
«Γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτημένους» είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό.
Ως γνωστόν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, γεγονός που δεν έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Το ΣτΕ ουσιαστικά αναγνώρισε το έννομο συμφέρον των καναλιών να προσβάλλουν έναν νόμο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. Το αν οι αιτιάσεις των προσφυγών τους έχουν νομική υπόσταση θα κριθεί στην επόμενη ψηφοφορία.
Ερωτηθείς αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε περίπτωση που τελικά ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, ο κ. Παππάς απάντησε: «Είναι σαφές ότι αυτό επιδιώκουν, υπάρχει παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων που επιθυμούν διακαώς να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις δια μέσου δικαστικών αποφάσεων».
Κατά τον κ. Παππά, είναι προφανές ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ν.Δ. καλεί συστηματικά τους δικαστές «να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες».
Πάντως, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προδικάζει το αποτέλεσμα των διασκέψεων του ΣτΕ εδώ και καιρό αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι τώρα οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών ήταν απορριπτικές.
Ακόμη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί ανηλεή πόλεμο για τις επιλογές της και διεμήνυσε: «Όσοι νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε ενώπιον των πιέσεων κάνουν λάθος». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται.
Για τις καταγγελίες του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι υπάρχει «μια προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους», είπε ότι κάθε πολίτης έχει διαπιστώσει ποιος λειτουργεί με λογικές παρακράτους.
Πέταξε το γάντι σε Μπακογιάννη – Βορίδη
Ο κ. Παππάς επιτέθηκε στην Ν.Δ. για την πρόθεσή της να μη συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή και συμπληρώνοντας ότι «γίνεται ουρά συγκεκριμένων συμφερόντων που θεωρούν ότι με την πτώση της κυβέρνησης θα διαφυλάξουν τα παρανόμως κτηθέντα αγαθά που διαχειρίζονται».
«Η Ν.Δ. έχει εγκλωβιστεί στη γραμμή της μη συγκρότησης του ΕΣΡ και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί νομίζουν και ευελπιστούν ότι αυτό που δεν κατάφεραν με τη λαϊκή ψήφο μπορούν να το καταφέρουν δια των δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Καλώ τον κ. Βοριδή και την κυρία Μπακογιάννη που είπαν πως το τηλεοπτικό τοπίο θα έπρεπε να το είχαν φτιάξει από χρόνια, να μας αποκαλύψουν στη Βουλή ποιοι τους σταμάτησαν» είπε πετώντας το γάντι στα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ.
«Άψογοι οι χειρισμοί του Βούτση»
Ερωτηθείς τι πρόβλεψη κάνει για το αποτέλεσμα της σημερινής διάσκεψης των προέδρων της Βουλής παρατήρησε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και τόνισε ότι η ΝΔ θα πρέπει να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ακούσει τα πιο μετριοπαθή στελέχη της
Κατά τον υπουργό Επικρατείας, ο πρόεδρος της Βουλής χειρίζεται το θέμα με τρόπο άψογο. Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πρόταση του κ. Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ θα αφορά «ανθρώπων όλων των αποχρώσεων» προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση.
Τι σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος
Μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε μεταξύ άλλων το βράδυ της Τρίτης ότι «πρέπει να αφεθούν οι δικαστές να ολοκληρώσουν την εκδίκαση της υπόθεσης ανεπηρέαστα». Συγκεκριμένα, τόνισε: «διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει σειρά από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. «Συνεπώς, η σημερινή απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας» επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «με όλη αυτή την πίεση που δέχονται οι δικαστές και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές κρίνονταν τυπικά απαράδεκτες». (πηγή: koutipandoras.gr http://www.koutipandoras.gr/article/an-o-nomos-krioei-antisyntagmatikos-gyrizoyme-se-kaoestws-xwris-adeies-ekaoarizei-o-pappas)
Κρέτσος: “Εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος θα επιστραφούν τα χρήματα στα κανάλια”
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πολιτικός Καφές» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο
Ερωτηθεις τι θα γίνει στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν μιλάμε για ήττα, εμείς έχουμε δείγματα γραφής ότι θέλουμε να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Από εκεί και πέρα χθες έγιναν τυπικά παραδεκτές οι προσφυγές των καναλαρχών και επομένως το ΣτΕ μπαίνει στην ουσία, στο ουσιαστικά αβάσιμο το οποίο θα κριθεί σε επόμενες διασκέψεις. Προφανώς όλα είναι πιθανά, εμείς θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση έρθει ακόμα και αν είναι μια απόφαση η οποία διατάσει το δημόσιο να επιστρέψει 255 εκ στους έχοντες και κατέχοντες.
ΔΗΜ.: Δηλαδή εσείς λέτε ότι αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο διαγωνισμός έγινε προκειμένου να αποδοθούν άδειες σε τηλεοπτικούς σταθμούς που για 27 χρόνια λειτουργούσαν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας. Και μάλιστα έχουμε και αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν αυτή την αδράνεια στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου όπως η απόφαση 3578 του ’10. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, πρέπει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς όπου οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης του δικαστηρίου και μάλιστα και με τη χρήση όσων κατέχουν ΜΜΕ δεν πρέπει να υπάρχει. Απλώς σας λέω ότι το θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χρειάζεται μια πολιτική βούληση και σθένος την οποία εμείς έχουμε επιδείξει όλο αυτό τον καιρό και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.
ΔΗΜ.: Είπατε ότι στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος έχετε κάποια εικόνα πότε μπορεί να συμβεί αυτό;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι αυτά είναι θέματα καθαρά του δικαστηρίου.
ΔΗΜ: Στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος οι τέσσερις υπερθεματιστές θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δώσει;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Οι τέσσερις υπερθεματιστές θα πάρουν τα χρήματα που έχουν δώσει.
ΔΗΜ: Και αυτό σημαίνει ότι οι δύο νέοι που έχουν μπει στο παιχνίδι δεν θα έχουν τηλεοπτική συχνότητα;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε ξανά στο μηδέν δηλαδή στο ίδιο καθεστώς, εμείς όμως θα συνεχίσουμε. Ζητάμε διακαώς ακόμα και σήμερα έστω και την ύστατη στιγμή να συγκροτηθεί το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Το είχαμε ζητήσει από την αρχή. Ο νόμος Παππά μπήκε σε διαβούλευση στις 22 Ιουλίου, ο νόμος αυτός είναι ο πιο φιλικός νόμος για τις ανεξάρτητες αρχές, για το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ αναφέρεται πάνω από 50 φορές μέσα στο νόμο και σε κάθε κομβικό σημείο το ΕΣΡ έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και για τη δημοπρασία και για τη δημοσίευση της προκήρυξης και για οτιδήποτε είχε να κάνει με τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αυτό ως γνωστό το μπλόκαρε η ΝΔ συστηματικά. Εμείς περιμέναμε υπομονετικά την εκλογή του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δυστυχώς πολιτεύεται με μια πάρα πολύ σκληρή , άγονη και αντιπαραγωγική γραμμή με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα σημείο όπου εμείς μαζεύουμε συσσωρευμένη πίεση από τα ΜΜΕ εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς, βλέπω ότι έχει πάρει η μπάλα και τους δημόσιους λειτουργούς και τους ανθρώπους που μπήκαν στο διαγωνισμό πλέον και τους δικαστές.
ΔΗΜ: Πάντως η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δικαιώνεται για την στρατηγική της. Η ΝΔ λέει ότι εσείς ουσιαστικά απενεργοποιήσατε το ΕΣΡ, εσείς με την εμμονή την οποία δείξατε δεν καταφέρατε να συνεννοηθείτε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και στο τέλος η ΝΔ λέει ότι από την πρώτη στιγμή είπε ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός κατά συνέπεια τώρα έρχεται το ΣτΕ για να μας δικαιώσει
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Καταρχάς να μην προδικάζουμε γιατί αυτή τη στιγμή δεν βγήκε απόφαση περί αντισυνταγματικότητας. Θεώρησε το δικαστήριο ότι είναι τυπικά παραδεκτές, όχι αποδεκτές οι προσφυγές και μπαίνει στη ουσία να το συζητήσει για να αποφασίσει το τι θα γίνει. Η ΝΔ δικαιώνει την άποψη ότι είναι ένα κόμμα το οποίο στηρίζει τη διαπλοκή, έχει πάρα πολλά γραμμάτια και ράμματα στη γούνα της και μια ανικανότητα να ρυθμίσει το τοπίο, όπως και το ΠΑΣΟΚ, διότι 27 χρόνια δεν τόλμησαν να προχωρήσουν. Και όταν το τόλμησαν κάθισαν πίσω στα αυγά τους με την ιστορία του βασικού μετόχου. Εμείς πήγαμε τρεις φορές στη διάσκεψη των προέδρων, πήγαμε με ονόματα , περιμέναμε την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και αντ΄αυτού βλέπουμε ότι η ΝΔ αρνείται να εκπληρώσει το συνταγματικό της ρόλο και τα καθήκοντά της όσον αφορά το ΕΣΡ.
ΔΗΜ.: Εφόσον στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο συγκρότησης του ΕΣΡ, δεν αποφασιστεί να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία που προβλέπει το κλείσιμο των καναλιών σε 5 ημέρες
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Ναι η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία διότι η κυβέρνηση έχει μια καθαρή θέση και ισχυρή βούληση να ρυθμιστεί το τοπίο διότι δεν είναι ατομικό συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να είναι κάποιος καναλάρχης. Διότι για να γίνεις καναλάρχης πρέπει να περάσεις από μια διαγωνιστική διαδικασία σε ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, σε ένα κράτος δικαίου. Επομένως κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η ΝΔ θα ανταποκριθεί και επιτέλους να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για το ΕΣΡ και για το τι είδους ΕΣΡ χρειαζόμαστε. Δηλαδή εδώ είναι πολύ σημαντικά τα θέματα και οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ.
ΔΗΜ: Αυτό θα γίνει σήμερα;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω γιατί αν σας πω κάτι θα είναι πολύ επισφαλές
ΔΗΜ.: Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η τροπολογία Παππά σε πέντε μέρες θα πέσει μαύρο στα κανάλια τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν πέφτει μαύρο, τα κανάλια λειτουργούν όλο το 2016 χωρίς το παραμικρό ψεγάδι νομιμότητας. Το νομοσχέδιό μας έχει πάει από τις 22 Ιουλίου του 2015, δεν μιλάμε εδώ για έναν αιφνίδιο θάνατο τύπου ΕΡΤ, τα κανάλια απλώς αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πόρους του δικαστικού συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, έχουν κάνει πάνω από 80 προσφυγές και δικόγραφα για το ματαιώσουν και να το καθυστερήσουν. Εμείς ακολουθήσαμε πλήρως τη διαδικασία, όπως είπα και πριν σεβόμαστε κάθε απόφαση αλλά θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
ΔΗΜ: Δεν μου απαντήσατε όμως. Η τροπολογία αυτή σε πέντε μέρες ζητάει από τη DIGEA να ρίξει από το δορυφόρο τα κανάλια τα οποία είναι μη αδειοδοτημένα, αυτό θα συμβεί;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο, το κείμενο της τροπολογίας το έχετε δει, ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μια συναίνεση σήμερα με τη ΝΔ ώστε πραγματικά το πολιτικό σύστημα να βγει κερδισμένο συνολικά γιατί στο θέμα των συναινέσεων φαίνεται ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει τεράστιο πρόβλημα.
ΔΗΜ.: Διαχρονική παθογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει ούτε ένα νομοσχέδιο που είχε φέρει η ΝΔ τα προηγούμενα 2,5 χρόνια.
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Έχουμε μια πολύ σοβαρή πολιτική διαφορά, η ΝΔ ευλόγησε τα μνημόνια. Για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι μη μου κλέβει τη δόξα η Τρόικα. Προφανώς εμείς δεν ήμασταν χαρούμενοι με την παρουσία της Τρόικας και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκαν οι πολιτικές των προηγούμενων ετών, ούτε είμαστε χαρούμενοι γιατί ροκανίστηκε και συρρικνώθηκε το εργατικό εισόδημα. Έχουμε λοιπόν πολύ σοβαρές διαφορές εδώ όμως είναι ένα θεσμικό ζήτημα, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αγγίζει θέμα δημοκρατίας και αυτό δεν είναι αφηρημένη έννοια η δημοκρατία και πρέπει να αποκατασταθεί αυτό το αίσθημα περί δικαίου. Αναφορικά με αυτό που μου είπατε για το μαύρο η διαφωνία μου είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μαύρο, υπάρχει αποκατάσταση της νομιμότητας και ο νόμος του 2012, 4072 προβλέπει ρητά ότι σήμα δεν μπορούν να έχουν μη νομίμως λειτουργούντα και αδειοδοτημένα κανάλια.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για εκβιασμό ενός από τους εκ των δικαστών του ΣτΕ
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Είναι λυπηρό να εκφοβίζονται δημόσιοι λειτουργοί είτε είναι δικαστές είτε είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας είτε είναι πολιτικά πρόσωπα.
ΔΗΜ: Ποιος τους εκφοβίζει , έχετε εικόνα;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Τι εικόνα να έχω , διαβάζω αυτά που διαβάζω.
Ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία να μπουν νέοι επενδυτές στο χώρο, να ανοίξει η αγορά , να μιλήσουμε για εκτός χώρου για τηλεοπτική και τη κινηματογραφική παραγωγή, να βάλουμε περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, να ενισχύσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να τις βελτιώσουμε μάλλον και ως προς των αριθμό και ως προς την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και αυτή τη στιγμή παρατηρώ κάποια άρθρα δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας…
ΔΗΜ.: Δεν το περιμένατε αυτό;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν είναι αν το περιμέναμε, εμείς το ζούμε εδώ και μήνες και παρόλα αυτά κοιτάμε να κρατάμε τους τόνους χαμηλά, ελπίζουμε ακόμη και σήμερα σε μια συναίνεση. Είναι μια εθνική υπόθεση η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, δεν είναι κάτι που αφορά μια παράταξη. Προφανώς είναι ένα παιχνίδι εξουσίας το θέμα όμως είναι να μείνει η Δικαιοσύνη στο απυρόβλητο, να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους να μην υφίσταται κανενός είδους πίεσης. Το λέω και εγώ γιατί και οι άνθρωποι που συμμετείχαμε στη διαγωνιστική διαδικασία, όλους αυτούς τους μήνες, έχουνε δεχτεί απίστευτο bulling
ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι γίνονται παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη από τους καναλάρχες αλλά και εκφοβίζονται ή εκφοβίστηκαν τα μέλη της επιτροπής
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Ναι εκφοβίστηκαν τα μέλη της επιτροπής. Όταν προβάλεις το πρόσωπο ενός δικαστή, πρόσωπο ενός δημόσιου λειτουργού και από πίσω ακολουθούν αρνητικά σχόλια, δυνατές μουσικές, πλάνα εντυπωσιακά και μια μονομέρεια …ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή πολλά δελτία ειδήσεων από τους αποτυχόντες τηλεοπτικούς σταθμούς στη διαδικασία παραβιάζουν το σύνταγμα περί ίσης μετάδοσης πληροφοριών. Έχουν καταντήσει να είναι μονοθεματικά και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι το θέμα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου είναι ένα ισχυρό διακύβευμα με πολλές πολιτικές και ουσιαστικές απολήξεις από πίσω του και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές πιέσεις. Απλώς έχουν φύγει πλέον οι πιέσεις πχ από άλλους δημόσιους λειτουργούς και έχουν περάσει στους δικαστές. Αυτό πρέπει να τελειώνει.
ΔΗΜ.: Εάν το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός θεωρείτε ότι αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Καταρχάς εγώ είμαι αισιόδοξος. Δεν άλλαξε τίποτα απλώς έκανε δεκτά τυπικά παραδεκτές τις προσφυγές που έκαναν οι καναλάρχες. Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί, θα δοθεί. Εμείς έχουμε το πείσμα, είμαστε εδώ και θεωρούμε ότι ό,τι έχουμε κάνει είναι απολύτως συμβατό και με το σύνταγμα και με το ενωσιακό δίκαιο και προφανώς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Αυτό σημαίνει ότι όταν το κράτος θέλει μπορεί, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε με συνέργεια πολλών δημοσίων υπηρεσιών, ήταν πετυχημένος από πλευράς διοργάνωσης και αποτελέσματος και απονομής της γενικής αίσθησης περί δικαίου και θεωρώ ότι το κράτος έχει δυνατότητες να παρεμβαίνει για να λύνει προβλήματα τα οποία είναι ανεπίλυτα όλα αυτά τα χρόνια αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και ένα κλίμα συναίνεσης τουλάχιστον στα βασικά.
ΔΗΜ.: Το κράτος όμως και όσες κυβερνήσεις διαχειρίζονται τις τύχες του κράτους έχουν ένα οδικό χάρτη, το σύνταγμα. Αν λοιπόν οποιαδήποτε κυβέρνηση τσαλαβουτάει με νομοσχέδια και προσπαθεί να παραβιάσει το σύνταγμα, έρχεται ο συνταγματικός νομοθέτης και βάζει μια τάξη. Εν προκειμένου το σύνταγμα λέει ότι την ευθύνης της απόδοσης αδειών την έχει το ΕΣΡ.
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Το σύνταγμα λέει αυτό που λέτε όπως επίσης λέει ότι το κράτος ασκεί άμεσο έλεγχο. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ δεν σημαίνει ότι το κράτος έχει απώλεια του άμεσου ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και επίσης δεν σημαίνει ότι μια παράταξη, ή το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, δεν συναινούν στη συγκρότηση του ΕΣΡ ότι πρέπει το δημόσιο συμφέρον να παραμερίζεται μέχρι να έρθει εκείνη η φωτισμένη μέρα που θα πουν «εντάξει μπορούμε να συμφωνήσουμε». Επίσης ο νόμος πέρασε από επιτροπές της Βουλής, συζητήθηκε, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, γίνανε απόπειρες ΕΣΡ δεν προέκυψε μια μέρα από εμάς «αποφασίζω και διατάζω», ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Δεν έγινε κάτι εν κρυπτώ ούτε με αυταρχικό τρόπο, ψηφίστηκε καταρχάς από τη Βουλή και οφείλω να σας πω ότι στα άρθρα τα επίμαχα που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία είχαμε και ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.