Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (BND) να διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας εναντίον κρατών-μελών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή συμπεριλαμβάνει ένα φάσμα μέτρων με σκοπό να βελτιωθεί ο έλεγχος της δράσης της BND, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).
Ωστόσο, οι επικριτές των διατάξεων του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι αντί να περισταλούν οι αμφισβητούμενες δραστηριότητες της BND, στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν νομική κάλυψη.
Σώμα ανεξάρτητων δικαστικών θα ενημερώνεται όταν η BND θα προχωρά σε επιχειρήσεις κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων της Γερμανίας. Οι δικαστικοί αυτοί θα έχουν επίσης δικαίωμα να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Η Μπούντεσταγκ με βάση το νομοσχέδιο θα αποκτήσει επίσης ευρύτερο εποπτικό ρόλο στη BND, ενώ οι επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα υποχρεούνται να εμφανίζονται μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον στην ομοσπονδιακή Βουλή.
Επικριτές των διατάξεων του νομοσχεδίου σημειώνουν ότι αντί να περισταλούν οι αμφισβητούμενες δραστηριότητες της BND, στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν νομική κάλυψη.
Στην Φρανκφούρτη΄ βρίσκεται ένας σημαντικός τηλεπικοινωνιακός κόμβος, ο οποίος εξυπηρετεί πολλές ξένες εταιρείες, κυβερνήσεις και πρόσωπα.
Κατά τη γερμανική κυβέρνηση, οι υποκλοπές της BND είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό εξτρεμιστών που σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στο έδαφος της Γερμανίας ή της Ευρώπης.
«Πώς θέλουμε να εντοπίζουμε τους ύποπτους για τρομοκρατία; Πώς θα τους αντιμετωπίζουμε αν όχι με αυτά τα μέσα;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Κλίμενς Μπίνινγκερ, βουλευτής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας στη Γερμανία έχει θορυβήσει μέρος της κοινής γνώμης που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς ακόμη δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής Γκεστάπο αλλά και της Στάζι, της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.
Ο νέος νόμος ανοίγει ένα παράθυρο για τη BND ώστε να κατασκοπεύει -«τυχαία»- και Γερμανούς πολίτες. Οι Πράσινοι έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο και στο Δικαστήριο της ΕΕ για να ακυρωθεί.
«Το Σύνταγμά μας, οι νόμοι για τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο βουλευτής των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς.
Η βουλευτής Μαρτίνα Ρένερ του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) έκρινε ότι τα φίλτρα που χρησιμοποιεί η BND δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα, καθώς δεν κάνουν καμιά διάκριση των μηνυμάτων των ξένων και των Γερμανών.