«Σκληρή» κριτική για ελλειπή προετοιμασία και κακή εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και τους ευρωπαίους εταίρους μας άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο της πόλης, ο κ. Σημίτης ανέπτυξε τις απόψεις του με τίτλο «Είμαστε όλοι ίσοι εταίροι στην ΕΕ» και φυσικά αναφέρθηκε στο «καυτό» ελληνικό ζήτημα.
Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τους εμπνευστές του Μνημονίου για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβαν στο Μνημόνιο ρήτρα παράτασης του χρόνου προσαρμογής λόγω ύφεσης: «Αυτό δεν έγινε και ήταν ένα μοιραίο πολιτικό λάθος», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Σημίτης είπε πως «το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε χωρίς προετοιμασία και εφαρμόστηκε με τρόπο που συνέτεινε στην όξυνση της κρίσης», τονίζοντας ότι εξαρχής οι στόχοι που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα για το ελληνικό έλλειμμα «ήταν εξωπραγματικοί».
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εμπνευστές του Μνημονίου ότι δεν πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, δηλαδή την ύφεση. ´Οπως είπε, το πρώτο Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ύφεσης που ακολούθησε, όπως ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη ήταν εκτόξευση της ύφεσης στο 23% από 8,6% που προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις Παπανδρέου οι οποίες, όπως τόνισε, δεν προχώρησαν στις δομικές μεταρρυθμίσεις όπως στο Συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είπε, οι ελληνικές κυβερνήσεις φοβήθηκαν τη σύγκρουση με τα συνδικάτα και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης έστρεψε τα βέλη του και εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων που δεν αναγνώρισαν εξαρχής το ελληνικό πρόβλημα ως δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος, είπε, δεν προέκυψε αποκλειστικά από την «άμετρη σπατάλη» της χώρας, και έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία που «δεν είχε ποτέ ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ» και εντούτοις βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι η χαλάρωση της αντιπληθωριστικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη και η τόνωση της κατανάλωσης στις χώρες του Βορρά.
Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα με το κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και αλλού να θέλουν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Πηγή: protothema.gr