Ογδόντα πέντε χώρες διεκδικούν φέτος το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αριθμός ρεκόρ για τις ταινίες που θα διεκδικήσουν θέση στην τελική πεντάδα για την 89η τελετή απονομής των Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Η Υεμένη, που διαγωνίζεται για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει την ταινία της «I Am Nojoom, Age 10 and Divorced» (Είμαι η Νοτζούμ, 10 χρονών και διαζευγμένη) της Χαντίτζα αλ-Σαλάμι, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία δίνει τα βραβεία.
«Elle».
Το «Elle» του Ολλανδού σκηνοθέτη Πολ Βερχόφεν, μια ανατρεπτική ταινία τρόμου με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, διαγωνίζεται με τα γαλλικά χρώματα, ενώ το «Afterimage» του Αντρέι Βάιντα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες, θα είναι η πολωνική υποψηφιότητα.
Ο Βάιντα αφηγείται στην ταινία τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ζωγράφου της αβάν-γκαρντ και θεωρητικού της τέχνης, του Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που πολέμησε το σταλινικό καθεστώς. Ορισμένοι κριτικοί διέκριναν σε αυτήν μια μεταφορά για τη σημερινή Πολωνία, όπου κυβερνούν οι συντηρητικοί του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS).
«Desierto».
Ο Χονάς Κουαρόν, γιος του σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, θα εκπροσωπήσει το Μεξικό με το θρίλερ «Desierto» ενώ η «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ένα ηχηρό πορτρέτο μιας γυναίκας που υποφέρει, θα αποτελέσει την ισπανική υποψηφιότητα.
Το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Ma vie de courgette» του Κλοντ Μπαράς διαγωνίζεται για την Ελβετία και το «Fuocoammare, par-delà Lampedusa», ένα ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι που αναφέρεται στην καθημερινότητα των μεταναστών, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία.
Η ειδική επιτροπή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο τέλος του έτους θα δώσει μια προεπιλογή στη δημοσιότητα, για να φτάσει στις μόλις εννέα ταινίες από τις οποίες θα προκύψει και η τελική πεντάδα, που θα ανακοινωθεί στις 24 Ιανουαρίου του 2017.
«Afterimage».
Η Ελλάδα, με επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, προτείνει φέτος το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη – και όχι το «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου που τιμήθηκε με το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αφού η χρονιά που του αναλογούσε ημερολογιακά, βάσει των κανονισμών των Όσκαρ, ήταν η περυσινή. Είναι η δεύτερη φορά που ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη προτείνεται από την Ελλάδα ως υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μετά το «Attenberg» του 2011.