Ύστερα από πολλές επικρίσεις που έχει δεχτεί το Facebook το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε τελικά πως θα εξετάζει κατά πόσον ή όχι ορισμένες αναρτήσεις είναι σημαντικές για το δημόσιο ενδιαφέρον προτού προχωρά στην αφαίρεσή τους από την ιστοσελίδα με τη δικαιολογία ότι καταπατούν τους κανόνες της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δύο αντιπρόεδροι της εταιρείας, Τζόελ Κάπλαν και Τζάστιν Οσόφσκι, συνυπόγραψαν σχετική ανακοίνωση, στην οποία παραδέχονται ότι «η παρατήρηση των παγκόσμιων προτύπων της κοινότητάς μας είναι διαδικασία πολύπλοκη».
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να επιτρέπουμε την ανάρτηση περισσότερων στοιχείων, τα οποία οι χρήστες θωρούν αξιόλογα ή σημαντικά για το δημόσιο ενδιαφέρον -ακόμα κι αν αυτά θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα πρότυπά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο αντιπροέδρων. «Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινότητά και τους συνεργάτες μας ώστε να δούμε πώς θα το επιτύχουμε αυτό, τόσο μέσω νέων εργαλείων όσο και μέσω νέων προσεγγίσεων. Στόχος μας είναι να επιτρέπουμε την ανάρτηση περισσότερων εικόνων και ιστοριών, οι οποίες δεν θίγουν την ασφάλεια των χρηστών ή παρουσιάζουν γραφικές εικόνες για τους ανηλίκους ή όσους δεν θέλουν τις δουν».
Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από τις επανειλημμένες επικρίσεις που δέχτηκε πρόσφατα το Facebook από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα σχετικά με σημαντικές αναρτήσεις οι οποίες είχαν αφαιρεθεί χωρίς καμία προειδοποίηση. Η εταιρεία είχε δεχτεί επί χρόνια επικρίσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά την αφαίρεση μιας ιστορικής φωτογραφίας όπου απεικονίζεται ένα γυμνό κοριτσάκι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, το οποίο προσπαθεί να διαφύγει από μία επίθεση με βόμβες Ναπάλμ. Τη φωτογραφία είχε αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook μία νορβηγική εφημερίδα.
Έναν μήνα αργότερα, η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε μία ανάρτηση η οποία περιείχε σύνδεσμο για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Η εικόνα που περιείχε το δημοσίευμα έδειχνε μια μαστογραφία στην οποία διακρινόταν η θηλή μια γυναίκας. Το Facebook αργότερα επανέφερε την εικόνα, ζητώντας συγνώμη για την κίνηση αυτή. «Η ανάρτηση αφαιρέθηκε κατά λάθος, ωστόσο την επαναφέραμε αμέσως μόλις ερευνήσαμε το θέμα. Η ομάδα μας επεξεργάζεται εκατομμύρια αναφορές κάθε εβδομάδα και ορισμένες φορές γίνονται λάθη. Ειλικρινά λυπούμαστε γι’ αυτό το λάθος», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Facebook.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα η ιστοσελίδα αναγκάστηκε να ζητήσει για μία ακόμα φορά δημόσια συγνώμη αφού αφαίρεσε από την πλατφόρμα της ένα βίντεο για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού το οποίο είχε αναρτήσει η σουηδική αντικαρκινική κοινότητα Cancerfonden.Το βίντεο αποτελείτο από κινούμενα σχέδια που έδειχναν γυναίκες με τα στήθη τους να απεικονίζονται από δύο ροζ κύκλους. Στο βίντεο εξηγούνταν τρόποι με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να εντοπίσει ύποπτα εξογκώματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι εικόνες φάνηκαν «προσβλητικές» στους συντελεστές της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αναγκαία η αφαίρεσή τους.
Στην ανακοίνωσή τους οι Κάπλαν και Οσόφσκι καταλήγουν ότι «στόχος μας είναι να διοχετεύσουμε τις αξίες της κοινότητας και να βεβαιωθούμε ότι οι πολιτικές μας αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα της κοινότητάς μας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με ειδικούς, εκδότες, δημοσιογράφους, φωτογράφους και αξιωματούχους της επιβολής του νόμου προκειμένου να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται έγκριση των αναρτήσεων. Είμαστε ευγνώμονες για τις συμβουλές που μας έδωσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, οι οποίες μας βοηθούν να κάνουμε τα πράγματα σωστά».