Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Κατά τη σημερινή διάσκεψη αναμένεται να τεθεί το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά με τον οποίον μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.
Βεβαίως, η όποια απόφαση είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση, πιθανότατα και εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλα τα επίπεδα πως η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την ίδια, ο δε υπουργός Επικρατείας αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί πως θα αναλάβει νέα νομοθετική πρωτοβουλία αλλά παράλληλα θα εκδηλωθεί και νέα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ εφόσον ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός.
Μέχρις ώρας προβάλλονται τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, αν και είναι προφανές πως ένα μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης καλλιεργεί κλίμα υπέρ της αντισυνταγματικότητας και βασίζει τις προβλέψεις του σε αυτή την πιθανότητα.
Από την σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το ακυρωτικό δικαστήριο κινούνται στην βάση τριών εκδοχών:
1. Να κριθεί με σαφήνεια και αναλυτικά στην απόφαση του ΣτΕ, ως αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά οπότε θα είναι στον αέρα τόσο ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες όσο και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στο υπουργό Επικρατείας. Σε μία τέτοια περίπτωση που θα αποτελέσει επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα σηκώσει τους τόνους, το Μαξίμου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση του ΕΣΡ, το οποίο θα αποφασίσει για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και την διαδικασία με την οποία θα δοθούν οι άδειες. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλου σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα ψηφίσει νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
2. Να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς τον προσδιορισμό των τεσσάρων αδειών και να ζητηθεί η σύσταση του ΕΣΡ προκειμένου να αποφασίσει για τον αριθμό των τελικών αδειών και την διαδικασία αδειοδότησης. Μία αντίστοιχη απόφαση που θα χωρά νομικής ερμηνείας και επί της ουσίας θα επιβάλει την ριζική αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης με την λειτουργία του ΕΣΡ θα δίνει απλά την δυνατότητα διαφορετικών νομικών εκδοχών χωρίς όμως να ανατρέπει το γεγονός ότι ο νόμος Παππά θα έχει κριθεί αντισυνταγματικός ανατρέποντας την διαδικασία αδειοδότησης.
3. Τέλος η τρίτη εκδοχή είναι να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά και να νομιμοποιηθεί ο διαγωνισμός που έγινε για τις τηλεοπτικές άδειες με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντική πολιτική νίκη για την κυβέρνηση και θα δικαίωνε τις επιλογές του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις 4 άδειες και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.