«Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι τα 40 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπάρχουν είναι πολλά για τη χώρα…
Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολέγια) και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη για τη ναυτική εκπαίδευση.
Η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου προωθείται μέσα από σειρά ενεργειών, συνέχισε ο υπουργός, αναφέροντας το νόμο για τα πανεπιστήμια, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα και, όπως είπε, αναμένεται να βελτιώσει την διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων. Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη, αναφερόμενος δηλαδή στο σχέδιο «Αθηνά» που πρόκειται να εφαρμοσθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε: «Πρώτον, είναι οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος 4009 και κατά το διοικητικό του σκέλος, και χαίρομαι σήμερα να πω ότι σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια έχουν προκηρύξει εκλογές για Συμβούλια. Αυτό, δηλαδή, το οποίο αποτελούσε αγκάθι τον περασμένο χρόνο, έρχεται να λυθεί, να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Νόμου, η οποία πιστεύουμε ότι θα φέρει μια καλύτερη διοικητική λειτουργία των πανεπιστημίων.
Το δεύτερο βέβαια είναι ο συνολικός εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα είναι πολλά. Όταν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει μόνο 7, αντιλαμβάνεστε ότι για μια χώρα 11 εκατ. κατοίκων σαράντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά. Και ξέρουμε όλοι πως έγινε αυτή η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια. Αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγχωνεύσεις, έχοντας γνώμονα τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Χάρτη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτό θα ολοκληρωθεί και αυτό θα συντελέσει στην αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων».
Ο υπουργός είπε ότι όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «αυτό αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έρθει -και μπορεί να έρθει-μόνο μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος». Όσον αφορά όμως τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), ο υπουργός διευκρίνισε πως «βεβαίως εκεί προχωράμε σε μια νομοθετική ρύθμιση, βάσει και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, ώστε όταν πληρούν τους πολύ αυστηρούς όρους, να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων».
Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι υπάρχουν πρωτίστως πολύ ανταγωνιστικά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και το γνωστικό αντικείμενο των Ναυτιλιακών Σπουδών να θεραπεύεται μέσα σε αυτά τα πανεπιστήμια. «Από εκεί κι έπειτα, εάν αυτό υπάρχει και σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, τα οποία υπό αυστηρούς όρους λειτουργούν και αναγνωρίζονται σιγά-σιγά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αυτό είναι φυσικό»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ