Την τελευταία του πνοή άφησε στα 63 του χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος, από καρδιακή ανακοπή, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ανακοίνωση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ αναφέρει «σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή».
Ποιος ήταν ο Αδρέας Βγενόπουλος
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.
Εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.
Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Η φρενήρης επιχειρηματική πορεία μέχρι τις δικαστικές περιπέτειες και τις διώξεις
Πηγή: thetoc.gr
Με τις επιχειρηματικές του επιλογές αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος που απεβίωσε τα ξημερώματα σε ηλικία 63 ετών, κυριάρχησε επί σχεδόν δύο δεκαετίες στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα και όχι μόνο.
Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα: η Marfin Investment Group. Ενεπλάκη στον χώρο του ποδοσφαίρου μέσω του Παναθηναϊκού ενώ βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με τις δημόσιες τοποθετήσεις και καταγγελίες του κατά πολιτικών προσώπων. Πρόσφατο γεγονός, οι καταγγελίες του εις βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, βρέθηκε από το 1988 στο τιμόνι της ανώνυμης εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Marfin ΑΕΠΕΥ η οποία στη συνέχεια μετεξελίχτηκε στη σημερινή MIG. Από το 2001, η Marfin άρχισε να αναπτύσσει μια στρατηγική εξαγορών η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Η στρατηγική, κορυφώθηκε το 2006 με τη δημιουργία της Marfin Popular Bank.
Σταθμός στην ιστορία της MIG ήταν η τεράστια, για τα δεδομένα της χώρας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,19 δις. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007. Ακολούθησε μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων, αγορών και πωλήσεων. Στα χρόνια παραμονής του Ανδρέα Βγενόπουλου σε ηγετικές θέσεις της MIG, o ο όμιλος βρέθηκε να ελέγχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στην Vivartia(πρώην ΔΕΛΤΑ) στην Chipita, στον ΜπαρμπαΣτάθη, στην Goody’s στο νοσοκομείο Υγεία, στα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ καθώς και στην Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα BlueStarFerries, την Singular Logic κ.ά.
Οι κυριότερες επιχειρηματικές κινήσεις της MIG με χρονολογική σειρά ήταν οι εξής:
· Ιούλιος 2007: απόκτηση ποσοστού 34.1% στη Vivartia
· Αύγουστος 2007: απόκτηση ποσοστού 64% στο Hilton Κύπρου
· Οκτώβριος 2007: απόκτηση ποσοστού 51.6% στην Attica Group
· Οκτώβριος 2007: απόκτηση ποσοστού 66.7% στην JSC Robne Kuce Beograd (RKB)
· Ιούλιος 2008: απόκτηση ποσοστού 50% στην Sunce Koncern d.d. (Sunce)
· Δεκέμβριος 2008: απόκτηση ποσοστού 50% στην Flight Ambulance International (FAI)
· Μάρτιος 2009: απόκτηση της Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering
· Δεκέμβριος 2009: στρατηγική συνεργασία με τη Veolia Environnement “VeoliaMIG Greece”
· Απρίλιος 2010: πώληση του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia (Chipita)
· Σεπτέμβριος 2011: πώληση ποσοστού 90% στην Vivartia Κύπρου
· Νοέμβριος 2011: στρατηγική συμμαχία με Abu Dhabi Mar (ADM)
· Μάιος 2012: μνημόνιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία Exeed Industries του Abu Dhabi στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής
· Οκτώβριος 2012: συμφωνία πώλησης ποσοστού 100% της Olympic Air στην Aegean Airlines
· Αύγουστος 2014: πώληση ποσοστού 34,96% της MIG Real Estate Α.Ε.Ε.Α.Π.
· Ιούλιος 2015: πώληση ποσοστού 51% του FAI Aviation Group Δεκέμβριος 2015: πώληση του συνόλου των μετοχών της Skyserv Handling Services
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι και φέτος τον Ιούλιο οπότε και αποχώρησε από τη θέση του προέδρου για να παραμείνει στον όμιλο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτό το διάστημα, βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και όχι μόνο λόγω των εξαγορών που προαναφέρθηκαν:
1. Πρωταγωνίστησε στην διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telekom. To 2008, βρέθηκε να ελέγχει σημαντικό ποσοστό μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (άνω του 20%). Οι μαζικές αγορές που έγιναν τότε από τον ΟΤΕ, προκάλεσαν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την γερμανική DT και τελικώς οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας μετόχων ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την γερμανική εταιρεία με την τελευταία να αναλαμβάνει και το management.
2. Τον Ιανουάριο του 2008, προχώρησε στη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης για να εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάτι που συνέβη μέχρι και το 2011. \
Πρωταθλητής ξιφασκίας
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες».
Ηταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
Οι ανακοινώσεις του Υγεία και της MIG:
“Το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ ανακοινώνει ότι σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03.30 το πρωί απεβίωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή” αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου Υγεία.
“Με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.
Σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας η κηδεία θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο”.
Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο: Σέβομαι τον θάνατο Βγενόπουλου αλλά οι έρευνες θα συνεχιστούν
Ξεκάθαρο μήνυμα απέστειλε με δήλωση του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στην Κύπρο, Κώστας Κληρίδης, καθώς εκφράζει τον σεβασμό του για τον θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά τονίζει ότι ότι οι έρευνες και η πορεία των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται θα συνεχιστούν κανονικά.
Κληθείς συγκεκριμένα να σχολιάσει την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Βγενόπουλου και πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την πορεία των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός του θανάτου κάθε προσώπου και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά.
Το ίδιο, ανέφερε, και οι εκκρεμούσες υποθέσεις, αφού γίνουν οι αναγκαίοι χειρισμοί και προσαρμογές, εκεί όπου απαιτούνται, δήλωσε συγκεκριμένα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας.
Τι είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο για την υπόθεση
Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο κύπριος γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την υπόθεση της εταιρίας Focus, τονίζοντας ότι αφορά τον τρόπο κτήσης μεριδίου μετοχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας από τον Βγενόπουλο.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κληρίδης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι το κατηγορητήριο καταχωρήθηκε χθες, Δευτέρα, και δεν έχει ακόμα επιδοθεί στους κατηγορούμενους. Επίσης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που η αστυνομία και η νομική υπηρεσία παραπέμπουν μία υπόθεση στο δικαστήριο, πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Focus και τον χρηματισμό του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο στενός του συνεργάτης και διευθυντικό στέλεχος εταιριών του ομίλου MIG ακόμη και σήμερα Κυριάκος Μάγειρας, ο επίσης συνεργάτης του Μιχάλης Φόλες, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας στο οποίο ανήκει η Focus, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η κόρη του Αθηνά. Παράλληλα κατηγορούνται και οι εταιρίες MIG, η ίδια η Focus και η A.C. Christodoulou.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι:
1. Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά
2. Δεκασμός Δημοσίου Λειτουργού
3. Ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων
4. Δωροληψία από οικείους δημόσιων αξιωματούχων
5. Κατάχρηση εξουσίας
6. Δόλος και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο αξιωματούχο
7. Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Η υπόθεση αφορά τη δωροδοκία του Χριστοδούλου με ένα εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus του Ζολώτα, η οποία είχε διανειοδοτηθεί από τη Marfin-Λαϊκή με πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Focus διαβίβασε τα χρήματα στην εταιρία του Χριστοδούλου με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων αξιωματούχων της MIG.
Δηλαδή η εταιρία του Ζολώτα λειτούργησε ως όχημα για να μεταφερθούν τα χρήματα στον κύπριο πρώην κεντρικό τραπεζίτη, αφού φαίνεται ότι από τα χρήματα που έπαιρνε ως δάνειο κάποια χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό. Η δωροδοκία έγινε προκειμένου ο Χριστουδούλου ως κεντρικός τραπεζίτης να μην κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο όταν ο Βγενόπουλος και συνδεδεμένες μ’ αυτόν εταιρίες εξαγόρασαν περίπου το 20% της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC.
Μιλώντας για την υπόθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου υποστήριξε επίσης ότι, διαδικαστικά, πρέπει να επιδοθούν τα κατηγορητήρια σε Κύπρο και Ελλάδα, τα οποία θα καλούν τους κατηγορούμενους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 30 Σεπτεμβρίου για τη διαδικασία παραπομπής στο κακουργιοδικείο. Εάν οι κατηγορούμενοι δεν παραστούν, σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας, θα υποβληθούν αιτήματα για διασφάλιση της παρουσίας τους.
Σε ερώτηση, εάν προκύπτουν εξελίξεις και σε άλλες υποθέσεις σχετικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013, ο Κληρίδης απάντησε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υποθέσεις που αφορούν στελέχη τραπεζών.
Ο Βγενόπουλος από την πλευρά του, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc.gr, koutipandoras.gr