Το αποκάλεσαν «πνεύμα της Ρόδου»,(από τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον περασμένο Σεπτέμβρη), βρήκε την πρώτη του μεγάλη απήχηση στη Βηρυτό και από εδώ εξέπεμψε χθες το βράδυ τα πρώτα του μηνύματα σε όλη την Ευρώπη.
Ήταν η αναπάντεχη κίνηση του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Τζεμπράν Μπασίλ και η προστιθέμενη αξία που προσέδωσε στην επίσκεψη του Έλληνα και του Κύπριου ομολόγου του, του Νίκου Κοτζιά και του Ιωάννη Κασουλίδη, την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη μεγάλη στροφή που συντελέστηκε στη χώρα του, με την εκλογή του Μισέλ Αούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ένα δείπνο που μετατράπηκε σε διπλωματική δεξίωση με καλεσμένους τους πρέσβεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών και τους εκπροσώπους των θρησκευτικών δογμάτων.
Έτσι με μια βραδιά ξεχωριστή, έξω από κάθε εθιμοτυπικό πρωτόκολλο για μία διπλωματική επίσκεψη ο ίδιος ο κ. Μπασίλ έστειλε το μήνυμα από το «πνεύμα της Ρόδου» και τη «θετική ατζέντα» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη. Για το κοινό μέλλον των χωρών μας, για τις κοινές προκλήσεις, για το κοινό αύριο των νέων, μέσα από κοινά σχέδια συνεργασίας και δικτύωσης και κοινό παρονομαστή την κουλτούρα που ενώνει και την ειρηνική εκδοχή της πολυπολιτισμικότητας, όπως είπε όταν πήρε τον λόγο στο τέλος μιας φιλόξενης βραδιάς με τοπικά εδέσματα και ζεστή ατμόσφαιρα.
Ο κ. Μπασίλ εξήρε τις προσπάθειες και τη συμβολή του κ. Κοτζιά, με τη Διάσκεψη της Ρόδου, στο άνοιγμα ενός περιφερειακού διάλογου, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει τους κοινούς στόχους της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και να προωθήσει περαιτέρω την αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση στη διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής.
Αναφέρθηκε στην Κοινή Διακήρυξη που συνυπέγραψε με τους ομολόγους του, όπου αναφέρονται λεπτομερώς σε 19 σημεία τα βήματα για όλους τους τομείς συνεργασίας, ένα προς ένα. Στο κείμενο υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η σημασία των Προτεραιοτήτων της Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου για την περίοδο 2016-2020, το οποίο θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο ως προς την ενίσχυση της εν λόγω συνεργασίας.
Νωρίτερα, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών είχαν ενώσει τη φωνή τους στο Πανεπιστήμιο USEK, σε μία ανοιχτή συζήτηση με μεγάλο ακροατήριο, για τον κεντρικό ρόλο της Ιστορίας και της Ταυτότητας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στους φοιτητές, τους κάλεσε να είναι ανοιχτοί, να έχουν την ελευθερία της σκέψης και να ονειρεύονται για τα πάντα. Τόνισε ότι η Ιστορία πρέπει να είναι ένα σχολείο, δεν πρέπει να είναι μία φυλακή. Αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Ρόδου και στην ανάγκη υιοθέτησης μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας για τις χώρες τις περιοχής στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, τομείς που θα απευθύνονται κυρίως στις νέες γενιές που είναι και το μέλλον του κόσμου μας.
Η Γεωγραφία είναι η μοίρα μας, είπε ο κ. Κασουλίδης επισημαίνοντας ότι η Ιστορία γράφεται σε συνάρτηση με τη γεωγραφία. Αναφερόμενος στην Κύπρο μίλησε για τις δύο κοινότητες και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τόνισε ότι η κυριαρχία είναι συνυφασμένη με την ανεξαρτησία.
Ο κ. Μπασίλ εστίασε στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες σήμερα οι χώρες της Μέσης Ανατολής στα θέματα ασφάλειας, των προσφυγικών ροών και της τρομοκρατίας. Εκτενή αναφορά έκανε στη συμφωνία Σάικς-Πικό που επηρέασε τη διαμόρφωση πριν από 100 χρόνια των συνόρων των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως και του Λιβάνου και στις συνέπειες που υπάρχουν από αυτήν μέχρι σήμερα.
«Το πνεύμα της Ροδου ταξίδεψε στη Βηρυτό. Ήταν μία γόνιμη και δημιουργική επίσκεψη» σχολίασε ο κ. Κοτζιάς πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.