Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, το αργότερο ως τις 18 Οκτωβρίου, ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ζήτησε σήμερα το Eurogroup που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τόσο ο Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ…
αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.
Ωστόσο, η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.
Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων ενεργειών. Ελληνικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες που υπήρχαν ήδη στη σχετική έκθεση Παπαδήμου, έχουν ήδη υλοποιηθεί.
«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιουνκέρ.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.
Τόσο η Κ. Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Τέλος, ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν παρουσίασε τίποτα σχετικό και ότι τελεί εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.
Ικανοποιημένος ο Στουρνάρας
Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Γιουρογκρούπ στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της Τρόικα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία “βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων”.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με “τεχνικές λύσεις” χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Πηγή: protothema.gr