Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να βγάζει ποσοστό ανεργίας 23,4% για τον Αύγουστο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τα 800.000 άτομα.
Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», στο ζήτημα αυτό η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επιχειρεί μια διαφορετική ανάλυση και εκτίμηση των στατιστικών δεδομένων της ανεργίας και με σημείο αναφοράς τις τριμηνιαίες έρευνες εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας ανήλθε σε 30,8% και ήταν οριακά χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, που ήταν 31,7%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.126.455 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.437 άτομα και το σύνολο των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.687.465 άτομα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού που παραμένουν άνεργοι 12 ή και περισσότερους μήνες. Ως συνολικός ενεργός πληθυσμός (εργατικό δυναμικό) νοείται ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου και του άνεργου πληθυσμού. Το φαινόμενο της υστέρησης στην αγορά εργασίας, αν και είναι διαχρονικό στην ελληνική οικονομία, γιγαντώθηκε με την έκρηξη της ανεργίας μετά το 2010 και αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα, καθώς η μακροχρόνια ανεργία συνδέεται τόσο με την απώλεια δεξιοτήτων όσο και με την οριστική απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων.