Την προσήλωσή του στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κάνοντας τον απολογισμό της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε από το Φεβρουάριο του 2016 ο Μ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. « Δείξαμε αντοχή σε δυσμενείς εξελίξεις καθώς και σε αβεβαιότητες που έχουν σχέση με το παγκόσμιο περιβάλλον» εξήγησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:
η ανεργία μειώνεται σταθερά στην ευρωζώνη, πάνω από 4 εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013.
η εσωτερική ζήτηση ενισχύθηκε επίσης και η αύξηση του ΑΕΠ αυξάνει σε θετικούς ρυθμούς για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.
από την αρχή του έτους ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -2% το Φεβρουάριο, στο + 0,5 % τον Οκτώβριο.
τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο του 2014 αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις.
η αγορά περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι λειτουργίες επαναχρηματοδότησης βοήθησαν στην υποστήριξη της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, τα οικονομικά κίνητρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τα επιτόκια έπεσαν για πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων από το Μάρτιο του 2014. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη να επωφεληθούν από χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ο δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, βελτιώθηκαν. Από το Μάιο του 2014 τα επιτόκια δανεισμού για πολύ μικρά δάνεια προς εταιρίες, έπεσαν κατά 70 μονάδες βάσης και τώρα συγκλίνουν με τα επιτόκια για τις μεγάλες εταιρείες.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε, ότι οι τράπεζες μετακυλίουν τα χαμηλά επιτόκια στους πελάτες τους και από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τονώθηκαν η κατανάλωση και οι επενδύσεις και επωφελήθηκαν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις.
«Η νομισματική πολιτική επομένως συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την οικονομική ανάκαμψη. Περιμένουμε επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπάρχει συγκράτηση των τιμών και δεν παρατηρούμε ενίσχυση των ανατιμήσεων» υπογράμμισε και πρόσθεσε «υπολογίζουμε επίσης στη συνέχιση της νομισματικής στήριξης παρά το συνεχιζόμενο χάσμα στην παραγωγή, γι΄αυτό το λόγο παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης η οποία θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα τη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού σε επίπεδα του 2%».
«Παρ’ όλα αυτά η διατήρηση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να συνοδευθεί και από αποφασιστική δράση σε τομείς της πολιτικής» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας ο κ. Ντράγκι δήλωσε: «Τον Φεβρουάριο είχα πει ότι η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται. Από τότε οι προκλήσεις οξύνθηκαν. Σήμερα είναι πιο απαραίτητο και πιο σημαντικό παρά ποτέ, η Ευρώπη να ανταποκριθεί συνολικά, ομαδικά και αποφασιστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Η απάντηση του Σόϊμπλε
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά.
«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα αν αυτό άρχιζε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε. «Η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα.