Στην πολιτική βούληση των θεσμών απευθύνεται πλέον η κυβέρνηση για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχουν κι άλλα σενάρια. Δεν τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών χαρακτήρισε ως «βασικό σενάριο» την συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου, παρά το ότι αργότερα είπε ότι «δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια».
«Στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αναζητούμε την πολιτική συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων, ότι κλείνουν αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση είναι η διπλή αναφορά του Δ. Τζανακόπουλου για «πολιτική βούληση».
«Υπάρχουν δυνατότητες για επίτευξη συμφωνίας έως την 5η Δεκέμβρη υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης πολιτικής βούλησης από όλες τις πλευρές», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει πολιτική βούληση για να κλείσει την συμφωνία, αλλά «δεν υπάρχει βούληση για μέτρα λιτότητας και υποχωρήσεις αρχών ιδίως στα εργασιακά». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι τα εργασιακά αποτελούν τον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης.
Πάντως στην κυβέρνηση δεν αποδέχονται ότι «πολιτικοποιούν» την διαπραγμάτευση, εγκαταλείποντας κατά κάποιο τρόπο την «τεχνική» συζήτηση, η οποία έχει «κολλήσει» στα εργασιακά, τα ενεργειακά και δευτερευόντως τα δημοσιονομικά. Και γι’ αυτό ο Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε το ΔΝΤ να μην εμποδίσει την διαπραγμάτευση και να μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά- «θέλουμε το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε εντός χρονοδιαγράμματος. Να έχει το θάρρος της γνώμης του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα προβλεπόμενα πλεονάσματα είναι υψηλά και ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, να το πει «ανοιχτά και με παρρησία».
Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, ενώ ήταν πολύ προσεκτικός στο σχολιασμό δημοσιευμάτων που μεταφέρουν δηλώσεις που αποδίδονται στον Ερντογάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει «ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα» για δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, μη επαναλαμβάνοντας το λάθος που είχε συμβεί παλαιότερα ύστερα από λανθασμένο τηλεγράφημα.
Για την αποτυχημένη πορεία των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε «απογοήτευση» και υπογράμμισε ότι «είμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό με κυπριακή κυβέρνηση και σταθερά προσανατολισμένοι για συνομιλίες με κατάργηση καθεστώτος εγγυήσεων και απομάκρυνση στρατού κατοχής».