Την ώρα που πολλοί επισημαίνουν την ανάγκη ενιαίου μετώπου πολιτικών δυνάμεων και παραγωγικών φορέων έναντι των δανειστών και ιδιαίτερα έναντι του ΔΝΤ που προβάλλει σκληρές αξιώσεις, ο ΣΕΒ “σπάει” ακόμα μία φορά αυτό το μέτωπο με την πρότασή του για μείωση του αφορολόγητου. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ αυτή την περίοδο, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση και δεν θέτει καμία άλλη πολιτική δύναμη, προκειμένου να υπάρξει μία ελάχιστη έστω δύναμη αντίστασης στην περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, ειδικά των πτωχότερων.
Ο ΣΕΒ επιλέγει, όμως, να ταυτισθεί με το ΔΝΤ, κάτι που έκανε και προ ημερών όταν τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των απολύσεων.
Η στάση αυτή του ΣΕΒ προκαλεί πολλά ερωτηματικά δεδομένου ότι προ μηνών είχε συνταχθεί με το ΕΒΕΑ, την ΕΣΕΕ και άλλες οργανώσεις υπέρ της διατήρησης γραμμών αμυνας στο ασφαλιστικό και ενώ εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων όπως οι κ.κ Μίχαλος και Κορκίδης (οι οποίοι πολιτικά προέρχονται από τη Ν.Δ0 έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά των ομαδικών απολύσεων και της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.
Ο ΣΕΒ κάνει μία κεντρική επιλογή να ταυτισθεί με το Ταμείο, όλα αυτά βεβαίως υπό την επίφαση ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτό περιλαμβάνει: μείωση αφορολογήτου ορίου και εμβληματικών φορολογικών συντελεστών, ταχύτερη της αναμενόμενης άρση των capital controls και έξοδο στις αγορές προτείνει ο ΣΕΒ προκειμένου να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
Παρά τις αβεβαιότητες οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνει.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ επανέρχεται στο ζήτημα της υπερφορολόγησης της οικονομίας που «έχει ήδη προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη». Η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους, τονίζει.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και την πρότασή του για μείωση του αφορολόγητου, κάτι που φέρεται να ζητά μετ’ επιτάσσεως και το ΔΝΤ.
Η σύμπτωση αυτή απόψεων αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη από όσους κατηγορούν τον Σύνδεσμο για ταύτιση με τις πλέον σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα τώρα μετά και την υπαναχώρηση του ΣΕΒ -όπως εδώ και καιρό καταγγέλει η ΓΣΕΕ- από την εθνική γραμμή για τα εργασιακά, σε ό,τι αφορά συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο.