«Θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θράκη και μιλώντας στη Φιλλύρα Ροδόπης. Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα στη γειτονική χώρα και τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας επί λέξη: «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι «το 2016 πολλοί ακόμα μιλούν για τις διαφορές, και να μας χωρίζουν αντί να μας ενώνουν με όρους τύπου μειονοτικούς και ανάλογα με το τι θεό πιστεύει ο καθένας από εμάς. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ και η κυβέρνησή μου θα αγωνιστούμε για να μην επιστρέψουμε στη λογική του διχασμού».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη δημόσια παιδεία στη Θράκη. «Μέγιστη προτεραιότητα είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά να μπαίνουν και να τελειώνουν το σχολείο, να σπουδάζουν και να μένουν στην Θράκη και να δουλεύουν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γνωρίζω ότι μιλώ σε έναν από τους πιο φτωχούς Νομούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η παρουσία του εκεί δίνει το μήνυμα ότι «ενώνουμε και δεν χωρίζουμε διότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίση απέναντι στο νόμο».
Τέλος ο πρωθυπουργός έδωσε ένα μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ρητορικά ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αγωνίζεται και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών.
Όλη η ομιλία Τσίπρα στη Φιλλύρα
«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να σας σφίξω το χέρι, που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω, να ακούσω από το Δήμαρχο τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η απόσταση που διένυσα, σήμερα, από το γραφείο μου, από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα έως εδώ στο χωριό σας, πολλές φορές, είναι μια απόσταση που στα δικά σας τα μάτια φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από όσο πραγματικά είναι.
Ξέρω πολύ καλά ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, ώστε να μικρύνει και άλλο αυτή η απόσταση. Και ξέρω πολύ καλά ότι και εγώ προσωπικά, τον ενάμιση χρόνο που είμαι Πρωθυπουργός, έχοντας να αντιμετωπίσω την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, μεγάλες δυσκολίες για τη χώρα μας, άργησα να διανύσω αυτή την απόσταση και να έρθω να σας συναντήσω.
Και το λέω αυτό, διότι έχω πλήρη επίγνωση ότι βρίσκομαι στην περιοχή, στη Θράκη και στο νομό ιδιαίτερα εδώ, με πολύ μεγάλα προβλήματα.
Ξέρω πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο νομό με τις μεγαλύτερες διαρροές μαθητών από τη βασική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Γνωρίζω πόσο μεγάλες θυσίες και προσπάθειες και αγώνες καταβάλλετε προσωπικά ο καθένας και η καθεμιά από σας και οι οικογένειές σας, για να πάνε τα παιδιά σας στο σχολείο και να τελειώσουν το σχολείο και μετά να προχωρήσουν και να προκόψουν.
Ξέρω, επίσης, ότι τα θετικά κίνητρα, που στο παρελθόν έχει θεσπίσει η Ελληνική Πολιτεία, όπως αυτό της ποσόστωσης για τη μειονότητα στα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση έχουν αξία μόνο όταν τα παιδιά σας καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέγιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης – και δεν είναι τυχαίο ότι ήρθα σήμερα εδώ μαζί με τον υπουργό Παιδείας – είναι να βρούμε τον τρόπο, ώστε τα παιδιά να μένουν στα σχολειά, να τελειώνουν το σχολείο, να μην το εγκαταλείπουν, να μένουν στον τόπο, να μένουν στη Θράκη, να βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές εδώ.
Και είναι μέγιστη προτεραιότητά μας να στηριχθεί η περιοχή σας, να στηριχθεί η δημόσια και η μειονοτική παιδεία. Και η εκπαίδευση των παιδιών σας, των μικρών παιδιών να μη γίνεται σε άτυπες δομές χωρίς άδεια και παιδαγωγική επάρκεια, αλλά να φθάσουμε στο σημείο, όπου θα εμπιστευθείτε με την καρδιά σας τα δημόσια νηπιαγωγεία που θα παρέχουν σύγχρονη προσχολική εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών σας.
Ξέρω, επίσης, φίλες και φίλοι, ότι σήμερα επισκέπτομαι και μιλώ σε αυτήν εδώ την αυθόρμητη, αλλά πολύ φιλόξενη συγκέντρωσή σας, επισκέπτομαι και μιλώ σε έναν δήμο, που δυστυχώς έχει μια αρνητική πρωτιά. Είναι ένας από τους πιο φτωχούς δήμους της Ευρώπης, όχι μόνον της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να το αλλάξουμε. Για να το αλλάξουμε, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουμε κίνητρα για την παραγωγή, την καπνοπαραγωγή, την κτηνοτροφία. Να μπορέσει η ανάπτυξη που έρχεται και μάλιστα σε υψηλούς ρυθμούς το 2017 – προβλέπουν όλοι κοντά στο 3% – να εξειδικευτεί και χωρικά, εκεί όπου η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη, εκεί που η κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Και ο δήμος σας είναι ένας από αυτούς τους τόπους που έχει μεγαλύτερη ανάγκη, διότι δυστυχώς, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά και προηγούμενα, στα χρόνια της ανάπτυξης, εδώ δεν είχαν γίνει πολύ σημαντικά έργα.
Και πρέπει να σας πω – και αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου, για την οποία θα αγωνιστούμε – ξέρω ότι ακόμη και σήμερα, το 2016, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι συνεχίζουν να μιλούν και να επιχαίρουν και να εντοπίζουν τις διαφορές μας. Και να λένε ότι οι διαφορές μας είναι αυτές που πρέπει να μας χωρίζουν αντί να μας ενώνουν. Χαίρονται να μιλούν πολλές φορές με κηρύγματα στα όρια του μίσους και να χωρίζουν τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με το σε τι θεό πιστεύουν, να τους χωρίζουν σε πλειονότητες και σε μειονότητες. Να μιλούν για τις διαφορές ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, σε ξένους και γηγενείς.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ, όσο και η κυβέρνησή μου θα αγωνιστούμε για να μην επιστρέψουμε σε αυτές τις λογικές που διχάζουν. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη Αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας. Είμαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας.
Και θα ήθελα με την ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ και μιλώ σε όλους εσάς που σπεύσατε να με υποδεχθείτε, να σας πω ότι έχω ένα όραμα προσωπικό, αλλά και συλλογικό ως κυβέρνηση, που αφορά την παιδεία του τόπου, το μέλλον δηλαδή του τόπου. Θέλω τα σχολεία της χώρας μας, είτε είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά, είτε είναι μειονοτικά, είτε μικτά, ό,τι και να είναι, να είναι σύγχρονα σχολεία. Να παρέχουν σύγχρονη γνώση και να βγάζουν επιστήμονες, εργάτες, αγρότες, επιχειρηματίες, αλλά μορφωμένους ανθρώπους και προκομμένους ανθρώπους. Διότι στην εποχή μας το μεγαλύτερη εφόδιο, για να μπορέσει κανείς να προχωρήσει μπροστά, είναι η γνώση. Και η μέγιστη υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης γνώσης και υψηλού επιπέδου γνώση σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά οράματα που εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε και θέλουμε να αφήσουμε πίσω ως παρακαταθήκη στον τόπο.
Θέλω, επίσης, η περιοχή σας να σταματήσει να έχει αυτά τα αρνητικά ρεκόρ. Να σταματήσει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Και κυρίως να σταματήσουν οι νέοι και οι νέες σας να φεύγουν μετανάστες μακριά από τον τόπο σας και έξω από τη χώρα, αλλά να μπορούν να ζήσουν εδώ με αξιοπρέπεια, να δουλέψουν και να προκόψουν εδώ στα όμορφα μέρη σας. Και το κυριότερο να ζήσουν χωρίς καταπίεση άνδρες και γυναίκες. Να μπορούν να πιστέψουν και να προσευχηθούν σε όποιον Θεό θέλουν ή να μην πιστέψουν, να μπορούν να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν, να μπορούν να έχουν όποια άποψη επιθυμούν και να είναι ίσοι και ίσες απέναντι στο Νόμο που με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας ισχύει για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.
Και θέλω οι κάτοικοι της Θράκης, όλοι ανεξαιρέτως, να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους πολίτες, τους άλλους πολίτες που κατοικούν σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, η κυβέρνηση, οι υπουργοί, οι βουλευτές, θα αγωνιστούμε γι’ αυτές τις προτεραιότητες. Η υπόσχεσή μου δεν είναι μόνον ότι θα διανύουμε πιο συχνά αυτή τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το χωριό σας από την Αθήνα, αλλά ότι θα αγωνιστούμε για να μικρύνουμε την απόσταση.
Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ορισμένα πράγματα που συνέβαιναν εδώ και πάρα πολύ καιρό – παθογένειες του παρελθόντος – πρέπει να δώσουμε μάχη και θα δώσουμε μάχη να σταματήσουν. Ένα παράδειγμα θέλω να σας δώσω: Ο ιδιώτης πάροχος τηλεοπτικού σήματος, μια ιδιωτική εταιρεία, που παρέχει τηλεοπτικό σήμα σε όλη την Ελλάδα, άφησε ως εξαίρεση τις περιοχές της Θράκης έξω από την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος για τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Και έχω πάρει απόφαση αυτή η ενέργεια να σταματήσει. Διότι έχουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όλοι οι πολίτες, δικαίωμα να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια, δηλαδή να βλέπουν τη ζωή και τις ειδήσεις σε όλη την υπόλοιπη χώρα μας. Αυτή, λοιπόν, η απαράδεκτη πραγματικότητα από σήμερα αλλάζει. Χθες, έδωσα εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και υπέγραψε υπουργική απόφαση με ένα κονδύλι κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ώστε άμεσα στην περιοχή σας, σε μια περιοχή που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, περίπου 120.000 πολίτες, να σας δοθούν δωρεάν δορυφορικά πιάτα, αποκωδικοποιητές και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης εκπομπής, αλλά και στους δορυφορικούς σε προγράμματα της επιλογής σας, γιατί είναι δύο οι πάροχοι (Nova και ΟΤΕ), ώστε να μην υπάρχει κανένα σπίτι Έλληνα πολίτη που να μην υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.
Αυτές τις διακρίσεις του παρελθόντος έχουμε πάρει απόφαση να τις σταματήσουμε. Και αυτό είναι μονάχα η αρχή. Γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά, μεγάλα ή μικρά, καθημερινά προβλήματα στα οποία καλούμαστε να δώσουμε λύση. Και θα δώσουμε λύση.
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλοί ανάμεσά μας – και πολιτικοί – που κομπάζουν και ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη, στην περιοχή σας, ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι προοδευτικές ιδέες ηττώνται – λένε – παντού και ότι πλέον έτσι πρέπει να μάθουμε να ζήσουμε όλο και πιο μακριά ο ένας από τον άλλον.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουν λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι οι αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, η ειρηνική συμβίωση, δεν μπορούν να ηττηθούν ποτέ. Και δεν μπορούν να ηττηθούν, διότι είναι ανάγκες της ίδιας μας της ζωής, της καθημερινότητάς μας.
Αυτές τις αξίες είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε. Και όπως έλεγε και ένας σπουδαίος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος, «τραγουδάμε για να ενώνουμε τον κόσμο». Και εμείς είμαστε εδώ για να ενώνουμε και όχι να χωρίζουμε. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Είναι οι ανάγκες μας, οι ίδιες ανάγκες που έχουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη και να προκόψουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι γνωρίζω πως στα μέρη σας, τη Θράκη (απ’ όπου κατά μια έννοια έλκω και ένα μέρος της καταγωγής μου, διότι η μητέρα της μητέρας μου γεννήθηκε σε ένα χωριό λίγο έξω από την Αδριανούπολη, έχω δηλαδή μια ρίζα Θρακιώτικη) γνωρίζω λοιπόν ότι από τα μέρη σας προέρχεται ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, για τον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό: Ο Σεΐχης Μπεντρεντίν. Ήταν Έλληνας και Τούρκος μαζί. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που σεβόταν τη θρακιώτικη καταγωγή του. Ήταν σοσιαλιστής, αλλά και θρησκευόμενος. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε μέχρι τέλους, έδωσε τη ζωή του για να πολεμήσει την αδικία και για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του θρακιώτικου λαού. Ένας άνθρωπος που πάλεψε να καταργήσει τις αποστάσεις που δημιουργούν κάποιοι μεταξύ μας για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις.
Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, πρέπει να γίνει το παράδειγμά μας. Και όλοι μαζί να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε την επόμενη φορά που θα έρθω –και θα έρθω, σας το υπόσχομαι- να έχει μικρύνει η απόσταση που χρειάζεται να διανύσω από το Μέγαρο Μαξίμου έως το χωριό σας.
Σας ευχαριστώ θερμά».