Ο συριακός στρατός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο Χαλέπι και να βομβαρδίζει τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, προκαλώντας κι άλλα θύματα μεταξύ των αμάχων και εντείνοντας την απόγνωση των πολιορκημένων κατοίκων της.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στις νέες επιδρομές του καθεστώτος των δυνάμεων του καθεστώτος σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού, οι 250.000 κάτοικοι του οποίου αντιμετωπίζουν ολοκληρωτική πολιορκία από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει πλέον το 60% της Μασάκεν Χανάνο, της μεγαλύτερης από τις συνοικίες που παρέμενε υπό των έλεγχο ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι, και προελαύνει με ταχύτητα. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αυτό είναι τώρα «το κύριο μέτωπο στο Χαλέπι».
Αν ο συριακός στρατός καταφέρει να πάρει τη Μασάκεν Χανάνο, θα μπορεί πλέον να θέσει στη γραμμή πυρός του τη γειτονική επαρχία Σαχούρ, κόβοντας τον τομέα των ανταρτών στα δύο.
«Έχει γίνει επικίνδυνο και δύσκολο να βγαίνει κανείς στους δρόμους σε αναζήτηση τροφής λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών», δήλωσε ο Αμπού Ραΐντ, 50 ετών, από τη συνοικία Φαρντούς.
«Πουθενά η οικογένειά μου κι εγώ δεν είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε ο πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Δυτικά του Χαλεπιού, δύο χωριά έγιναν επίσης στόχος πληγμάτων του καθεστώτος χθες, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι όλμοι και οι οβίδες πέφτουν στους γύρω δρόμους σαν τη βροχή (…) δεν ξέρω τι περιμένει ο ΟΗΕ. Γιατί δεν απομακρύνονται τουλάχιστον οι γυναίκες και τα παιδιά;», είπε ο Αμπού Χουσέιν, 38 ετών, κάτοικος της συνοικίας Μπαμπ αλ Νάιραμπ.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και για την εκκένωση των αρρώστων και των τραυματιών, σχέδιο που διαβεβαίωσε ότι έχει την έγκριση των οργανώσεων των ανταρτών.
Όμως η Δαμασκός δεν έχει εγκρίνει αυτό το σχέδιο μέχρι τώρα, και είναι απαραίτητες επιπρόσθετες εγγυήσεις, από μέρους της Ρωσίας, ενός από τους βασικούς συμμάχους του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με στελέχη του ΟΗΕ.
Αλλά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τον υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ πως η Μόσχα δεν έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» για τη «φερόμενη συμφωνία της ‘ένοπλης αντιπολίτευσης’» στο σχέδιο του ΟΗΕ για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.