Η μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, είναι κοινωνικό χρέος, εθνική ανάγκη, ιστορική επιταγή. Αυτό απαιτεί μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Δεν είναι δυνατό στο όνομα της επιχειρηματικότητας να συγκαλύπτονται εκείνες οι μορφές επιχειρηματικότητας που θέλουν να πλουτίζουν παρασιτικά μέσα από τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων “Growth Awards”, που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornt.
«Χαίρομαι που ακούω επιχειρηματίες, ολοένα και περισσότερους τελευταία, να στηλιτεύουν οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά. Ορισμένοι, μάλιστα, επιχειρηματίες και άνθρωποι των αγορών, αναφέρονται τελευταία στην ανάγκη ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Αναφέρονται ουσιαστικά στην ανάγκη -θα πω εγώ- για μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, που επενδύει τα κέρδη της στην έρευνα, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους, αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους. Είναι εκείνη η επιχειρηματικότητα με την οποία μπορούμε να βγούμε από την κρίση», προσέθεσε ο Γιάννης Δραγασακης.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δυναμικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα εκείνων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση, σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του.
Επίσης, μέχρι το τέλος του 2016, ενεργοποιούνται δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ? οίκον».
Από τις τρεις αυτές πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση, πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στο ερχόμενο Eurogroup θα ανακοινωθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος και θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.