Απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε για την αποδοχή της θέσης του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ έδωσε ο Γιάννης Μηλιός. Για τις αιχμές περί οικονομικής ιδιοτέλειας ξεκαθάρισε ότι η θέση είναι άμισθη και παράλληλα απέρριψε τα περί κομματισμού και συναλλαγών με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι αποχώρησε από το κόμμα το καλοκαίρι του 2015, διαφωνώντας με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και προσθέτοντας πως έκτοτε απόψεις δεν άλλαξε.
Σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρώην υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι αποδέχθηκε τη θέση για να στηρίξει το έργο που έχει αναλάβει ο από χρόνια φίλος του, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
«Μοναδικό μου κίνητρο και σκοπός είναι να συνεισφέρω στη διοίκηση και τους στόχους του Φεστιβάλ, από μια θέση μη κυβερνητική και άμισθη», συμπληρώνει.
Αναφορικά με την πολιτική του διαδρομή και την αποστασιοποίησή του από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δεν έκρυψα την προηγούμενη στράτευσή μου στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του, και δεν έκρυψα την πλήρη διαφωνία και αποχώρησή μου από αυτόν το καλοκαίρι του 2015, μετά την ψήφιση του καταστροφικού για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία τρίτου μνημονίου […]. Απόψεις δεν άλλαξα όπως δεν άλλαξε πολιτική η κυβέρνηση, που συνεχίζει να εφαρμόζει το μνημόνιο».
Καταλήγοντας, ο κ. Μηλιός τονίζει ότι «η εμμονή διαφόρων στο σενάριο περί “συναλλαγής”, πρόθεσης νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, ή “επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ” είναι από αφελής έως κακόπιστη».
Οι αντιδράσεις
Σχολιάζοντας προ ημερών την τοποθέτηση του πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη είχε αναφέρει ότι «μια σοβαρή συλλογική προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αναδείξει τη θέση της χώρας στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον με δυναμισμό και εξωστρέφεια εξελίσσεται σε πεδίο εφαρμογής ασκήσεων κομματικών ισορροπιών.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε γράψει στο twitter: «Μετριότητα σε όλα. Ο Μηλιός πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών. Σα να μην υπάρχουν στην κυβέρνηση πολλοί και καλύτεροι που κατέχουν την υποκριτική».
Σχόλιο σκωπτικού τόνου έκανε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός: «Ο Μηλιός, νέος πρόεδρος του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Γιάννης Μηλιός! Έρχονται: Λαπαβίτσας-Λυρική, Λεουτσάκος-Μπαλέτο, Βαλαβάνη-ΣΕΓΑΣ».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μηλιού:
Αποδέχθηκα τη θέση του Προέδρου του «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» για να στηρίξω το έργο που έχει αναλάβει ο από χρόνια φίλος, εξαιρετικός καλλιτέχνης και διανοούμενος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.
Μοναδικό μου κίνητρο και σκοπός είναι να συνεισφέρω στη διοίκηση και τους στόχους του Φεστιβάλ, από μια θέση μη κυβερνητική και άμισθη. Διότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα που μας περιβάλλει.
Η διαδρομή μου και οι θέσεις μου για την πολιτική, την εξουσία, την οικονομία και την κοινωνία είναι γνωστές και δεν τις έκρυψα ποτέ.
Δεν έκρυψα την προηγούμενη στράτευσή μου στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του, και δεν έκρυψα την πλήρη διαφωνία και αποχώρησή μου από αυτόν το καλοκαίρι του 2015, μετά την ψήφιση του καταστροφικού για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία τρίτου μνημονίου, όπως έχω άλλωστε πολλές φορές και δημόσια εξηγήσει και αναλύσει. Δημόσια εξ’ άλλου είχα διαφωνήσει, ανοιχτά και επώνυμα, με ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, γεγονός που με οδήγησε να μη θέσω υποψηφιότητα για βουλευτής και να αρνηθώ υπουργικές και άλλες θέσεις άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.
Απόψεις δεν άλλαξα όπως δεν άλλαξε πολιτική η κυβέρνηση, που συνεχίζει να εφαρμόζει το μνημόνιο. Είναι επομένως προφανές ότι δεν θα πάψω να εκφράζω τις πολιτικές μου απόψεις και να δραστηριοποιούμαι όπου και όπως κρίνω ότι μπορώ, για να συμβάλω στον αγώνα για την ανατροπή της συνεχιζόμενης λιτότητας, των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής από τη σκοπιά των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η εμμονή συνεπώς διαφόρων στο σενάριο περί «συναλλαγής», πρόθεσης νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, ή «επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ» είναι από αφελής έως κακόπιστη και ως εκ τούτου δεν με αφορά.