Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ με στοιχεία κατασκοπείας προσλαμβάνει η υπόθεση της καταγγελίας του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού και άλλων κομμάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ήταν ο πρώτος που άφησε σαφή υπονοούμενα ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες (έκανε μάλιστα αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα) μπορεί να βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δε, έβγαλε το δικό του “πόρισμα” μιλώντας για “ξένα κέντρα” με εγχώριους συνεργάτες και έκανε έναν αόριστο συσχετισμό με “εκδότες ακροδεξιών εντύπων και τρολ του ΣΥΡΙΖΑ”.
Εκείνο, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτό που είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς, μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Περισσό να έχει κάνει τις δικές του έρευνες και να έχει καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα:
” Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και η κυβέρνηση οφείλει να την ερευνήσει, να βρεθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ενημερώνοντας και τον πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό και φυσικά τα κόμματα που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις για το «κέντρο» αυτών των παρακολουθήσεων”.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «το κέντρο που προκαλεί τις συνακροάσεις δεν διαθέτει μια απλή τεχνολογία» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές οι παράνομες ενέργειες να διαφεύγουν και του ελέγχου του ΟΤΕ.
Οπως εξήγησε ο κ. Γκιόκας, το πρόβλημα εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν, από απόρρητο τηλέφωνο στον Περισσό, ακούγονταν ταυτόχρονα συνομιλίες τηλεφωνικών γραμμών που ανήκουν σε τηλεφωνικά κέντρα ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αλλοδαπού κέντρου», πρόσθεσε ότι «τα περιστατικά είναι πάρα πολλά τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό με τηλεφωνικές υποκλοπές» και σημείωσε ότι αυτοί που κάνουν τις υποκλοπές «μπορούν να παρακάμπτουν τους ελέγχους αξιοποιώντας την τεχνολογία».
Το ΚΚΕ, λοιπόν, είτε πιο προσεκτικά, δια στόματος του κ. Κουτσούμπα, είτε ευθέως μέσω στελεχών του διατυπώνει την άποψη πως πίσω από τις συνακροάσεις- υποκλοπές βρίσκονται “ξένα κέντρα”. Ο στόχος, δε, δεν φαίνεται να είναι μόνο το ΚΚΕ αλλά και άλλα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ και το Ποτάμι.
Τα ερωτήματα
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με πολύ προσοχή την υπόθεση. Συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι (αρμόδιοι) υπουργού συνομιλούν με την ηγεσία του ΟΤΕ, τους ειδικούς της ΑΔΑΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση φοβάται πως το θέμα μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερο απ΄ ότι αρχικά είχε φανεί και να προκαλέσει διεθνείς αναταράξεις.
Ποιος όμως διαθέτει την τεχνολογία και τη δυνατότητα να κάνει αυτού του τύπου την υποκλοπή; Ας σημειωθεί ότι δεν μιλάμε για κινητά τηλέφωνα ή εξερχόμενες κλήσεις προς το εξωτερικό, όπου εκεί χρησιμοποιούνται άλλες τεχνολογίες παγίδευσης, αλλά για σταθερά τηλέφωνα, ορισμένα από τα οποία ήταν απόρρητα.
Αυτή ήταν μία πληροφορία που δεν έγινε γνωστή εξ αρχής αφού θεωρήθηκε πως επρόκειτο για τα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων είναι γνωστοί.
Σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντκτών αναφέρεται σε αξιόπιστη πηγή, που γνωρίζει το αντικείμενο, και τόνισε ότι αυτή τη δυνατότητα την έχει στην ψηφιακή εποχή κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ο πάροχος.
Η περίοδος Τόμπρα με τα ΚΑΦΑΟ, με τις υποκλοπές να γίνονται με μαγνητόφωνο στο «κουτί» του ΟΤΕ, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η γεωγραφική διασπορά των σταθερών τηλεφώνων που ήταν υπό παρακολούθηση δείχνει πως μόνο κεντρικά θα μπορούσε να γίνει η παράνομη συνακρόαση.
Και πάροχος είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος ας σημειωθεί δεν είναι πλέον κρατικός, καθώς το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει στην Deutsche Telekom.
Η “πηγή”, λοιπόν, της Εφημερίδας των Συντακτών υπονοεί πως τα “ξένα κέντρα” μπορεί, τελικά, να μην είναι…αμερικανικά, όπως είχαν καταγγείλει κάποιοι ότι ήταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών επί κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά…γερμανικά.
Η ΟΤΕ Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η υπόθεση διερευνάται.
Δεν έχει περάσει καιρός από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών στη Γερμανία, όταν, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι εκτεταμένες υποκλοπές με άλλοθι την τρομοκρατία που έκαναν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) σε συνεργασία με την αμερικανική NSA.
Στη συνέχεια όμως, έπειτα από έρευνα γερμανικών ΜΜΕ, αποκαλύφθηκε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν πολύ ευρύτερο χαρακτήρα και έφταναν μέχρι στο σημείο να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα φιλικών πρεσβειών (μεταξύ των οποίων και της ελληνικής στο Βερολίνο), διεθνών ΜΚΟ, πολυεθνικών εταιρειών, ακόμη και το προσωπικό τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ.
Η υπόθεση έληξε με την αποπομπή του επικεφαλής της BND και την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, ο νέος νόμος επιτρέπει στην BND να κατασκοπεύει θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ακόμη και φιλικά κράτη, σε περίπτωση που διακυβεύονται η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της Γερμανίας.
Πάντως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής που να «δείχνει», στην περίπτωση των πρόσφατων ελληνικών συνακροάσεων, ότι ευθύνεται κάποια συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία ξένης χώρας καθώς η έρευνα μόλις άρχισε.
Ο Νίκος Παππάς, στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., τόνισε χθες την ανάγκη για «συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής χρήσης και της ισότιμης διασυνοριακής διανομής του ραδιο-φάσματος, με βάση πάντα τον σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα ζητήματα ασφαλείας, καθώς και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος Διαδικτύου και Υπηρεσιών που θα προφυλάσσει τόσο τα προσωπικά δεδομένα, όσο και γενικότερα τα δικαιώματα των πολιτών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
ΟΤΕ και ΑΔΑΕ στον Περισσό
Ερευνες προς κάθε κατεύθυνση κάνει κλιμάκιο ειδικών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο χθες επισκέφθηκε τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό μετά τις καταγγελίες για συνακροάσεις με τρίτους στο τηλεφωνικό του κέντρο.
Συγκροτήθηκε επίσης ομάδα ελέγχου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ζαμπίρα.
Στον Περισσό βρέθηκε από την Τετάρτη κλιμάκιο του ΟΤΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη νόμιμη διερεύνηση της καταγγελίας, επισημαίνει ότι «από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία» και προσθέτει ότι «ο τεχνικός έλεγχος συνεχίζεται»
Με πληροφορίες από το efsyn.gr