Μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο της παγκόσμιας οικονομίας έρχεται στο φως από την τελευταία μελέτη του Global Wealth Report 2016 που κοινοποίησε το Credit Suisse Research Institute.
Την ώρα που πληθαίνουν οι τοπικές συγκρούσεις, το τσουνάμι της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών κατακλύζει Ευρώπη και ΗΠΑ και εν μέσω των δραματικών αντιπαραθέσεων για την κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση όχι μόνο αμφισβητείται (με τον λαϊκισμό να διογκώνεται, όπως φάνηκε και στις αμερικανικές εκλογές) αλλά κατακρημνίζονται τα βασικά και μέχρι πρότινος ακλόνητα στερεότυπά του περί ευμάρειας.
Η έρευνα αποδεικνύει πως η σχετική ισορροπία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος εκτροχιάζεται και διογκώνονται οι ανισότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη ευμάρεια μετά την κρίση του 2008 και σήμερα ελέγχει το 89% του παγκόσμιου πλούτου.
“Αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των πτωχών καθιστά απολύτως ασταθείς τις οικονομίες και οδηγούν στην ανάγκη να πολεμηθεί η πτώχεια”, αναφέρει ο κορυφαίος αναλυτής της Oxfam Max Lawson με αφορμή την μελέτη.
Τα χαμηλότερα εισοδήματα παγκοσμίως εντοπίζονται στην Ινδία και την Αφρική, ενώ το πλουσιότερο 10% βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ,Καναδάς), στην Ευρώπη και στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία).
Τα στοιχεία για την Κίνα δείχνουν τεράστιες ανισότητες.
Η μελέτη εστιάζει και σε οικονομίες με κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και σε χώρες με μεγάλη ύφεση, όπως η Βραζιλία, χρησιμοποιώντας τις ως παράδειγμα για να επισημάνει ότι δημιουργούνται πλέον σοβαρές ρωγμές στο παγκόσμιο σύστημα.
“Οι πολιτικές ανησυχίες που διατυπώνονται γι αυτό το κύμα των ανισοτήτων δεν μεταφράζονται σε αναγκαία δράση ώστε να δοθούν ελπίδα και ευκαιρίες στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν μείνει πίσω”, επισημαίνει ο Lawson.
“Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν αμέσως με αποφορολόγηση, επενδυτικές ευκαιρίας αλλά και επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ Υγεία) και γενικότερα στο δημόσιο τομέα ώστε να αυξηθεί το εισόδημα εκείνων που πληρώνονται πενιχρά”, τονίζει.
Στην άλλη πλευρά αυτής της κραυγαλέας αντίθεσης, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο θα “χτυπήσει” το ρεκόρ των 45,1 εκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ των δισεκατομμυριούχων θα αυξηθεί κατά 945 και θα φτάσει τους 3.000 παγκοσμίως!