Δημοψήφισμα εξόδου της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ενδεχόμενη νίκη του υποψήφιου του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, Νόρμπερτ Χόφερ, στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται αύριο, προβλέπει ο εμπνευστής του Brexit και πρώην αρχηγός του κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.
«Ο Χόφερ θα ζητήσει να διενεργηθεί δημοψήφισμα στην Αυστρία ως προς τη συμμετοχή της στην ΕΕ», τόνισε ο Φάρατζ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, και όπως μεταδίδει απόψε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), εμφανίστηκε πεπεισμένος για την εκλογική νίκη του υποψήφιου της αυστριακής Ακροδεξιάς, δηλώνοντας πως στοιχηματίζει όλα του τα χρήματα ότι ο Χόφερ θα κερδίσει αυτές τις εκλογές.
Υπονοώντας το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Φάρατζ επισήμανε πως η Αυστρία θα είναι αύριο, μετά από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η επόμενη δυτική χώρα της οποίας οι πολίτες ξεσηκώνονται εναντίον της κυβέρνησης.
«Βλέπω το 2016 ως έτος μίας πολιτικής επανάστασης. Δύο επαναστάσεις, μία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δημοκρατία του κράτους- έθνους, την επανάκτηση του ελέγχου στη ζωή μας και τη μελλοντική μας κατεύθυνση», ανέφερε ο Φάρατζ, σύμφωνα με το ΑΡΑ.
Στη Βιέννη, ο Χέρμπερτ Κικλ, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Νόρμπερτ Χόφερ, σε αποψινή ανακοίνωσή του, παίρνοντας αποστάσεις από τον Φάρατζ, αναφέρει πως «υποστηρίζουμε την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ σε ένα θετικό μέλλον συμπεριλαμβανομένης της περισσότερης προσέγγισης στον πολίτη».
Από την πλευρά του, ο Λόταρ Λοκλ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ανεξάρτητου υποψήφιου και υποστηριζόμενου από τους Πράσινους πρώην επί πολλά χρόνια αρχηγού τους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνει σε δηλώσεις του πως «ο προπαγανδιστής του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που ο Νόρμπερτ Χόφερ και ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, έχουν ήδη ανακοινώσει, δηλαδή ένα δημοψήφισμα για το Auxit, την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ».
Νίκη του Χόφερ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου
Από ό, τι ήδη διαγράφεται στον ορίζοντα, προς τούτο, δεν θα υπάρξει καν η ανάγκη ο Νόρμπερτ Χόφερ ως ομοσπονδιακός πρόεδρος να “απολύσει” την “μη αρεστή” στον ίδιο σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κάτι που ο ίδιος φρόντισε να διακηρύξει επανειλημμένα από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα στις αρχές της χρονιάς, έχοντας κάνει ωστόσο στο μεταξύ για λόγους τακτικισμού, αρκετές αναδιπλώσεις στο θέμα.
Ολες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών διαπιστώνουν πως την Κυριακή θα υπάρξει μάχη “στήθος με στήθος”, καθώς στα αποτελέσματά τους ελάχιστη εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, του 72 χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί ένδεκα χρόνια Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και του 45 χρονου Νόρμπερτ Χοφερ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3 ο/ο, έναντι 49,7 ο/ο του Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.
Στόχος του Νόρμπερτ Χόφερ και της αυστριακής ακροδεξιάς ήταν από την αρχή — και λόγω της εμφάνισης της σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30 ο/ο — η ανάληψη, σταδιακά, της απόλυτης εξουσίας στη χώρα, αρχικά με το προεδρικό αξίωμα και στη συνέχεια, μέσω αυτού “και λόγω ασυμφωνίας με την κυβέρνηση”, με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σε τέτοιες, πρόωρες εκλογές (ΣΣ κανονικά οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2018), θεωρείται δεδομένη η επικράτηση των Ελευθέρων και του αρχηγού τους Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, (ΣΣ που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του προκατόχου του, του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ), ο οποίος θα έπαιρνε από τον πρόεδρο, πλέον, Νόρμπερτ Χόφερ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα αναλάμβανε ως καγκελάριος επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.
Τα σενάρια προβλέπουν στην περίπτωση αυτή έναν συνασπισμό των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου κορυφαία στελέχη “φλερτάρουν” και προωθούν από καιρό αυτή την ιδέα, ζητώντας μάλιστα να μην αναμένεται καν μία τέτοια εξέλιξη, αλλά να καταγγελθεί η κυβερνητική συνεργασία τους με τους Σοσιαλδημοκράτες και να καταστούν αναγκαίες οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς καν να χρειαστεί μία “απόλυση” της κυβέρνησης από έναν μελλοντικό πρόεδρο Νόρμπερτ Χόφερ.
Πηγή: koutipandoras.gr