«Με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, το 3ο μνημόνιο έγινε πραγματικότητα, το 4ο έρχεται και? έχει ο Θεός», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και προσθέτει ότι «…Μόνο, λοιπόν, αν φύγει η κυβέρνηση αυτή το συντομότερο θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα».
Εκτιμά ότι «ανοίγοντας θέμα πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας», δεν συγκινεί κανέναν στην Ευρώπη αλλά «φοβερίζει μόνο τους δικούς του». Σημειώνει πάντως ότι εκλογές μπορεί να γίνουν και από ανάγκη ή από ατύχημα.
Απεναντίας, λέει, «σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μία ώρα αρχύτερα, αφού όσο μένει τόσο βλάπτει την χώρα». Εκτιμά ακόμη ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή για τη ΝΔ. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «οι εκτιμήσεις για αυτοδυναμία δεν είναι υπερβολικές. Ασφαλώς δεν είμαστε ακόμα εκεί – δημοσκοπικά τουλάχιστον. Αλλά εφόσον κινηθούμε σωστά, μην το αποκλείετε καθόλου. Όμως, και αυτοδυναμία να κερδίσει η Ν.Δ., νομίζω ότι θα κυβερνήσει με ευρύτερες συναινέσεις».
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Τελεία και παύλα! Όχι γιατί τους το? χάλασε τάχα ο κ. Κοτζιάς».
Σημειώνει ότι αναζητούμε λύση, «όχι να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην ελεύθερη Κύπρο. Αυτά έχουν λυθεί οριστικά για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ήδη από το 2004, όταν απέρριψε το Σχέδιο Ανάν…Πάντως, όπως αποδείχθηκε, η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που επιβάλλει και το Διεθνές Δίκαιο και τα δίκαια της Κύπρου. Οπότε, υπήρξε αδιέξοδο. Από την πλευρά της Τουρκίας και εξαιτίας της μόνιμης αδιαλλαξίας της».
Για τις «απειλές Ερντογάν» ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «…Όντως, ο Ερντογάν απειλεί. Αλλά δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν όσο ότι «βρίσκει και τα κάνει». Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, εξάλλου… Και ο Ράμα αρχίζει να προκαλεί από την πλευρά του. Με ανησυχεί δηλαδή, κυρίως και πρωτίστως, ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα «ανήσυχων γειτόνων». Αναφέρεται και στο προσφυγικό υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του τα πράγματα ήταν διαφορετικά: «…Εμείς ελέγχαμε τις ροές στα σύνορά μας. Δεν πέρναγαν όσοι ήθελαν από απέναντι. Κι αυτούς που έρχονταν προς το μέρος μας τους στέλναμε πίσω στις πατρίδες τους, εφόσον ήταν λαθρομετανάστες. Γιατί λαθρομετανάστες ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους, όχι πρόσφυγες. Τώρα το παραδέχθηκε και ο κ. Μουζάλας, ότι οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες, όχι πρόσφυγες. Τώρα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα της χώρας, κατέστησε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα οι εταίροι μας και σήμερα μας απειλεί ο κ. Ερντογάν κατά βούληση. Γι’ αυτό σάς λέω, «βρίσκει και τα κάνει»».
Αναφέρεται και στην προκλητικότητα της κυβέρνησης της Αλβανίας αποδίδοντάς την «στην αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας».
Για την οικονομία εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση μπορεί να κλείσε αλλά με πολύ βαρύ τίμημα, «πολύ βαρύτερο από όσο παραμύθιαζε τον κόσμο ο κ. Τσίπρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Για να το πω απλά: για να επιτύχει η Ελλάδα αυτά που είχαμε ήδη επιτύχει εμείς στα τέλη του 2014, η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη λιτότητα».