Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ξεκινά να «τρέχει», μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόκειται πρακτικά για τρία σετ παρεμβάσεων τα οποία μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060, συνιστώντας ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς το μοντέλο των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αποτελέσει πλατφόρμα για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του χρέους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, τα επόμενα χρόνια.
Κίνδυνος
Στην καρδιά των νέων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018 βρίσκεται η διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου, με τη μετατροπή μέρους του ελληνικού χρέους, ίσως και για 60 δισ. ευρώ χρέους, από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες πέριξ της ζώνης του 1,5%. Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε χθες πως τα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ η συνολική υλοποίηση τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο. Ξεκαθαρίστηκε πάντως πως η εφαρμογή του προχωρά, ανεξαρτήτως με το εάν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η πρώτη αυτή δέσμη μέτρων είναι θετική για το ελληνικό χρέος, αφού βελτιώνει το προφίλ αποπληρωμής του ενώ μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία σταδιακής επιστροφής της χώρας στις αγορές.
Πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και μήνες οι τεχνοκράτες του ESM σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές επεξεργάζονται σειρά σεναρίων που θα ήταν κοντά στις παραμέτρους που έθετε εξαρχής το ΔΝΤ ώστε να διευκολυνθεί μια συμφωνία.
Με το σχήμα αυτό πρακτικά περιορίζεται η μεταβλητότητα της διακύμανσης των επιτοκίων για ένα μέρος του χρέους και καθίστανται έτσι πιο ομαλές οι μεταβλητές της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Όπως σχολιάζει αξιωματούχος με το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων δίνεται σήμα στις αγορές πως δημιουργείται σταδιακά ένα ακόμη πιο υγιές χαρτοφυλάκιο χρέους, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη μακρά πορεία που θα απαιτηθεί για τη σταδιακή επανιδιωτικοποίηση του χρέους.
Το πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με το χθεσινό ανακοινωθέν του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε χθες τις σχετικές προτάσεις του ESM, περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
[1] Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
[2] Άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
[3] Χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές, προκειμένου να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο, χωρίς να προκύψει πρόσθετο κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης που συμμετείχαν στα προγράμματα. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα γίνει με τους εξής τρόπους:
• Ανταλλαγή τίτλων του ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα
• Διενέργεια swap επιτοκίων από τον ESM για να περιοριστεί ο κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων
• Ανάλογο μοντέλο για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.