Πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών από τον τάφο του Τουταγχαμών πλαισιώνουν την έκθεση «Τουταγχαμών -Ταξίδι στην Αιωνιότητα» που ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο».
Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν, να πάρει μέρος στην ανασκαφή του σπουδαίου Βρετανού αρχαιoλόγου Howard Carter και να νιώσει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό από το πλήθος και τη λάμψη των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν τον νεαρό Φαραώ στη μεταθανάτια ζωή.
Τα πιστά αντίγραφα που παρουσιάζονται στην έκθεση και που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων, προσφέρουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
Οι περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, αγάλματα διάσημων βασιλιάδων, του ίδιου του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης (συζύγου του Ακενατών, αλλά όχι και μητέρας του Τουταγχαμών), ο διάσημος «Τάφος της Μάγια», της παραμάνας του και η «στήλη της Ροζέτα», η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, η αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του Τουταγχαμών, αποτελούν την εισαγωγή στην έκθεση.
Οι μούμιες του Τουταγχαμών και των παιδιών του, ο χρυσός του θρόνος, η περίφημη ταφική μάσκα, οι εντυπωσιακές χρυσές σαρκοφάγοι, αρχαίες αιγυπτιακές λάρνακες, περίτεχνα αγάλματα αρχαίων Αιγύπτιων θεών, αναπαραστάσεις με ιερογλυφικά, ακριβή αντίγραφα των ευρημάτων που ανακάλυψε το 1922 ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter στον πρώτο βασιλικό τάφο που βρέθηκε ασύλητος, είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά εκθέματα.
Απόψεις των σαρκοφάγων Ι.
Τα εντυπωσιακά ρεαλιστικά αντίγραφα της έκθεσης κατασκευάστηκαν με εξαιρετική λεπτομέρεια και μελέτη στην Αίγυπτο από έμπειρους τεχνίτες και αποτελούν ακριβή αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα τέχνης, που βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και του Λούξορ, στο Βρετανικό Μουσείο, εντός του βασιλικού Τάφου και σε άλλα μεγάλα Μουσεία του κόσμου. Προσφέρουν, λοιπόν, μία σαφή εικόνα του μεγαλείου του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Θρύλοι, μύθοι και η ιστορική πραγματικότητα
Η ιστορία του βασιλιά Τουταγχαμών παρέμεινε άγνωστη για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την ανακάλυψη του τάφου του το 1922 από τον Howard Carter. Το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε ασύλητος, καθώς και τα χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν, μετέτρεψαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους διασημότερους Φαραώ της Αιγύπτου. Ο χρυσός βασιλικός θρόνος, μια χρυσή άμαξα, η νεκρική μάσκα, η σαρκοφάγος του, έπιπλα και όπλα, όλα χρυσά ή επίχρυσα, που ανακαλύφθηκαν μαζί με τη μούμια του νεαρού βασιλιά, προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία για τη μελέτη της εποχής.
Ο Τουταγχαμών βασίλευσε περίπου 9 χρόνια (1333 – 1323 π.Χ.), καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα αίτια θανάτου του. Ο τάφος του βρίσκεται στην περίφημη «Κοιλάδα των Βασιλέων». Λόγω του ξαφνικού του θανάτου λέγεται ότι θάφτηκε σε θάλαμο που προοριζόταν για τον βεζίρη του. Ο θάνατος πολλών μελών της ομάδας του Κάρτερ λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου ενέπνευσε τον περίφημο θρύλο της «Κατάρας του Τουταγχαμών» και έδωσε τροφή σε άπειρα δημοσιεύματα, ακόμα και σε χολιγουντιανές ταινίες φαντασίας.
Τα μυστήρια της αρχαίας Αιγύπτου
Για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, η ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου» θα πραγματοποιεί στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν, εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, καθώς και οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και πολυμεσικές εφαρμογές.
Η κόκκινη σαρκοφάγος.
Πληροφορίες
Ελληνικός Κόσμος – Hellenic Cosmos, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
Έναρξη: 10 Δεκεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη 09:00 – 13:30, Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 16:00, Κυριακή 10:00 – 18:00
Τιμές εισιτηρίων: Ενηλίκων: 7 ευρώ, παιδικό: 5 ευρώ
Πληροφορίες πρόσβασης: Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση Σχολή Καλών Τεχνών, 914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση Σχολή Καλών Τεχνών
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας.