Τον αποκαλούν …bean counter (μετρητή φασολιών)
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε., που θα απονείμει για το 2017 το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico στις Βρυξέλλες.
Το Politico κάνει αναφορά στην πορεία του Ανδρέα Γεωργίου στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, στην ανάληψη των καθηκόντων του το 2010, όταν ήρθε στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον, όπου εργαζόταν στο ΔΝΤ, αλλά και τις κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος και παράβαση καθήκοντος, για τις οποίες αθωώθηκε, που τον έφεραν τότε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αν και σήμερα ζει στο Μέριλαντ, γράφει το Politico, «ο κ. Γεωργίου επανήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο λόγω της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα».
Το Politico αναφέρεται και στα αγαπημένα ομηρικά έπη του κ. Γεωργίου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και φιλοξενεί μια δήλωση του ιδίου για τη δικαστική του περιπέτεια.
Η λίστα του Politico καταρτίστηκε αρχικά με βάση τις «ψήφους» των αναγνωστών. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από τους συντάκτες και η κατάταξη έγινε με βάση τον βαθμό επιρροής των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων. Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας το να κατέχει κανείς ένα ανώτερο δημόσιο αξίωμα σε κάποια χώρα της Ε.Ε. δεν επαρκεί για να συμπεριληφθεί στη λίστα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Αγκελα Μέρκελ, και φέτος, όπως και το 2015 βρίσκεται εκτός αυτής.
Στη λίστα με τους 28 πολιτικούς, 17 άντρες και 11 γυναίκες, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Σαντίκ Καν, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Τζορτζ Σόρος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, η Αντα Κολάου.
Γιατί ο Γεωργίου
Στην Ελλάδα το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την διερεύνηση της υπόθεσης του ελλείμματος του 2009 με βάση το οποίο η ελληνική οικονομία θεωρήθηκε χρεοκοπημένη και εισήλθε στο πρώτο μνημόνιο.
Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ διορίστηκε στην ΕΛΣΤΑΤ με επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και, όπως λέγεται, καθ’ υπόδειξη του Ταμείου και με προφανή στόχο να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης των δανειστών μετά τις κατηγορίες για “greek statistics”. Ωστόσο κατηγορήθηκε από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ότι συνεργάστηκε στην τεχνητή διαμόρφωση υπέρογκου ελλείμματος ώστε να δικαιολογείται η ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, αθωώθηκε χθες από το Πλημμελιδικείο της Αθήνας από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος εξαιτίας του ότι διατήρησε τη θέση του στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια που ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου αντιμετώπιζε και κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.
Από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν πρώην μέλη τη διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων η Ζωή Γεωργαντά, οι οποίοι κατέθεσαν πως ο κ. Γεωργίου παρέμεινε παράλληλα και στις δυο θέσεις προκειμένου να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του, μετά από χρόνια εργασίας στο ΔΝΤ, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή.
Το ισχυρισμό του κ. Γεωργίου στήριξαν καταθέτοντας στο δικαστήριο υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών τα οποία απέκλεισαν το ενδεχόμενο σκοπιμότητας για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της αθώωσης του κατηγορούμενου τάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου.
Πάντως, το βασικό σκέλος της υπόθεσης Γεωργίου είναι αυτό που αφορά στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος , που αφορά τους ισχυρισμούς ότι παρουσίασε σκόπιμα στοιχεία διόγκωσης του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου. Ο κ. Γεωργίου απαλλάχτηκε για την υπόθεση από το Συμβούλιο Εφετών ωστόσο ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Πριν από λίγες μέρες, όμως, εκ νέου ο αρμόδιος εισαγγελέας Γ. Κούτρας πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το αδίκημα που αφορά το έλλειμμα.
Το Politico που είναι μέσο ενημέρωσης αμερικανικής επιρροής συγκαταλέγει τον Γεωργίου μεταξύ των ανθρώπων μεγάλης επιρροής παγκοσμίως και του αποδίδει τον χαρακτηρισμό “bean counter” (μετρητής φασολιών).
Κι αυτό, σύμφωνα με την αργκό των χρηματαγορών, τα φασόλια είναι ένα φθηνό αγαθό, έτσι ώστε η καταμέτρησή τους είναι μάλλον ανόητο πράγμα. Ένα “μετρητής φασολιών” είναι αυτός που σκαλίζει πάνω από μικρά πράγματα για να σώσει το κόστος. Είναι ένας υποτιμητικός όρος για τους λογιστές, τους τραπεζίτες, και όποιος κατέχει οικονομικό συμφέρον σε μια προσπάθεια.
Παρόλα αυτά με αυτόν τον υποτιμητικό όρο ο Γεωργίου μπήκε στη λίστα μαζί με τον Ερντογάν, τον δήμαρχο του Λονδίνου, επιτρόπους της ΕΕ και άλλους ανθρώπους με μεγάλη επιρροή διεθνώς.