Νέα “βόμβα” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πέραν του ότι απαιτεί πρόσθετα μέτρα 4,2 δις για την περίοδο 2018-19 συνεχίζει τον “πόλεμο νεύρων” προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, συμπαρασύροντας έτσι την ελληνική οικονομία σε μια δίνη αβεβαιότητας παρά το θετικό πρόσημο που είχαν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.
Πηγές του Ταμείου έλεγαν χθες σε ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον ότι η πιθανότητα επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται να γίνει πιθανότατα στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογεί μια τελική συμφωνία στις αρχές του 2017.
Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο Δεκέμβριο και θα οδηγούσε το ΔΝΤ στη λήψη της απόφασης για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απομακρύνεται χρονικά.
Οι ίδιες πηγές του Ταμείου προσδιόριζαν τη συζήτηση για την Ελλάδα και τυχόν αποφάσεις για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα περί τα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση που ανατρέπει τον πολιτικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης και δεν βοηθά στην δρομολόγηση μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας.
Η συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης οδηγεί σε μια ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις δεδομένου και του γεγονότος ότι στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει τη νέα πολιτική των ΗΠΑ (σσ: είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ) στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο ανταποκριτής του Real.gr Θανάσης Τσίτσας, το ΔΝΤ ναι μεν προγραμματίζει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου με θέμα την Ελλάδα τον προσεχή Ιανουάριο, αλλά στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν θα περιλαμβάνεται η συζήτηση για νέα συμφωνία και κατ’ επέκταση η απόφασή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται για τις 11 Ιανουαρίου (σσ: δεν έχει επίσημα οριστικοποιηθεί) θα συζητηθούν δύο εκθέσεις: η αναλυτική έκθεση για την οικονομία (άρθρο 4) που ολοκληρώθηκε από τους τεχνοκράτες του Ταμείου στα τέλη Σεπτεμβρίου και η έκθεση αξιολόγησης (Ex Post Evaluation) για τα επιτεύγματα, αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη που αφορούν το δεύτερο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2016.
Έτσι εκτιμάται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το νωρίτερο πλέον που θα είναι σε θέση να συζητήσει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα -αν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις- θα είναι τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου του 2017.