Σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της η Deutsche Welle αποκαλύπτει την επενδυτική επέλαση του κινεζικού κολοσσού Fosun στην Πορτογαλία, μια χώρα όπου οι κινεζικές επενδύσεις αυξάνονται ραγδαία εκεί όπου καμία ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και η πανίσχυρη Γερμανία των μεγάλων πλεονασμάτων, δεν τολμά.
Η Fosun δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Ο ιδιοκτήτης της δικαίως ονομάζεται “Κινέζος Μπάφετ”. Και, φυσικά, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Βασικός μέτοχος στο σχήμα που αγόρασε το Ελληνικό, μέτοχος στην Folli-Folli του Ομίλου Κουτσολιούτσου, ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης υποσχόμενη “να γεμίσει με Κινέζους την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά”, για φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμα και για τον… Παναθηναϊκό, είναι μία τεραστίων διαστάσεων πολυεθνική επιχείρηση που αποτελεί τον πολιορκητικό κριό των Κινέζων στην Ευρώπη.
Οι επενδύσεις στην Πορτογαλία
Νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εφημερίδες και τράπεζες: όλα τους αντικείμενο της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Πορτογαλία. Την ώρα που οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους της αυξανόμενης οικονομικής επιρροής της Κίνας εκτός των συνόρων, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα καλωσορίζει τις κινεζικές επενδύσεις ως εργαλείο εξόδου από την κρίση.
«Οι πορτογαλικές τράπεζες προσελκύουν επενδυτές που δεν είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτοι», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Φερνάντο Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του συνήθως διακριτικού στις παρεμβάσεις του τραπεζικού συνδέσμου της χώρας. Πριν να γίνουν οι παραπάνω δηλώσεις ο κινεζικός επιχειρηματικός όμιλος Fosun είχε αγοράσει το 16,7% της τράπεζας BCP και είναι πλέον ο μεγαλομέτοχός της. Οι κινέζοι επενδυτές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να αποκτήσουν έως και 30% της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Πορτογαλίας.
Αγορές αξίας 13 δισ ευρώ
Aπό το ξεκίνημα της χρηματοοικονομικής κρίσης στη χώρα το 2011 έχουν γίνει μαζικές κινεζικές επενδύσεις. Επενδυτές από την ασιατική χώρα ελέγχουν ήδη την πορτογαλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDP αλλά και την άλλοτε κρατική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος REN, την ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade και σειρά κερδοφόρων ιδιωτικών προμηθευτών στον τομέα της υγείας. Τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστό ότι ένας επενδυτής από την κινεζική περιφέρεια του Μακάου, που ήταν έως το 1999 πορτογαλική αποικία, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του πορτογαλικού μιντιακού ομίλου Global Media. Κινέζοι επενδυτές διέθεσαν ταχύτατα σχεδόν 13 δις ευρώ στη μικρή μεσογειακή χώρα, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μερικές από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις της Πορτογαλίας.
Παρόλα αυτά ο σοσιαλιστής πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κάθε άλλο παρά ανησυχεί για τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Αντ’ αυτού εκφράζει χαρά και ικανοποίηση. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα είχε μόνο καλά λόγια να πει για την ασιατική χώρα, επικαλούμενος τα σχεδόν 500 έτη διμερών οικονομικών σχέσεων. Η επείγουσα ανάγκη της Πορτογαλία για επενδύσεις φαίνεται ότι αφήνει ελάχιστα περιθώρια για άσκηση κριτικής στο κινεζικό καθεστώς σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για προβληματισμούς που σχετίζονται με την αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.
Οι πορτογαλικές τράπεζες στο προσκήνιο
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κινέζων επενδυτών βρίσκονται αυτό το διάστημα οι πορτογαλικές τράπεζες. Εκτός από την BCP, έχουν ήδη εξαγοράσει και μια μικρότερη, επενδυτική τράπεζα, ενώ έχουν καλές πιθανότητες στη μάχη διεκδίκησης της υπό ιδιωτικοποίηση Novo Banco.
«Οι Κινέζοι δεν εργάζονται οπωσδήποτε μόνο με γνώμονα τα δεδομένα της οικονομίας της αγοράς», προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Ζοάο Ντούκε. Ο ίδιος ομολογεί ότι η οικονομία και οι τράπεζες της Πορτογαλίας έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων, ωστόσο θα ήταν επιθυμητό οι επενδυτές που διαθέτουν αυτά τα χρήματα να μην προέρχονται συλλήβδην από μία και μόνο χώρα.
Πάντως το ευρωπαϊκό επενδυτικός ενδιαφέρον στην Πορτογαλία είναι άκρως περιορισμένο και η Κίνα συνεχίζει απρόσκοπτα τον επενδυτικό της τουρισμό στη χώρα, αυξάνοντας ολοένα περισσότερο την επιρροή και το μερίδιο της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Πορτογαλία εξελίσσεται σε ένα είδος κινεζικού αεροπλανοφόρου στην Ευρώπη, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για να ανακόψει αυτή την εξέλιξη, είχε προειδοποιήσει ήδη έναν χρόνο πριν ο Φερνάντο Ούλριχ, πρόεδρος της τράπεζας BPI. Προειδοποιήσεις, ωστόσο, που δεν εισακούστηκαν.
Απο την επίσκεψη του Guangchang στα γραφεία της Folli Follie
Η Fosun στην Ελλάδα
Η κινεζική εταιρεία Fosun δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την αγορά της Ελλάδας. Ελέγχει ποσοστό άνω του 13,5% της Folli-Follie, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με Σellas Life Sciences Group, την εταιρεία κλινικών μελετών με έδρα στην Ελβετία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Επίσης η κινεζική εταιρεία απασχόλησε ξανά το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς συμμετείχε στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Η Fosun αναπτύσσει μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών, από βιομηχανικές δραστηριότητες και επενδύσεις μέχρι διαχείριση κεφαλαίων και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι απασχολεί περισσότερους από 31.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μερικές από τις πιο σημαντικές διεθνείς επενδύσεις της είναι ο Πύργος της Νέας Υόρκης (750 εκατ. δολάρια), το Club Med στη Γαλλία, η Saladax biomedical (ΗΠΑ) στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων, Alma lasers κ.α.
Τα έσοδα του ομίλου ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ με μικτά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ και ένα σύνολο ενεργητικού στα 19,5 δισ. ευρώ.
Ο Κινέζος Μπάφετ
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το news247.gr έγραφε για τα σχέδια των Κινέζων της Fosun:
27 Νοεμβρίου του 2013. Το αεροσκάφος με τους ανθρώπους της Fosun βρίσκεται μετά από πολύωρο ταξίδι στον αττικό ουρανό. Ο Guo Guangchang έχει την δυνατότητα για πρώτη φορά να δει από ψηλά, το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο οποίο πλέον, μέσω του ομίλου Fosun που ηγείται, είναι βασικός μέτοχος μαζί με την Lamda Development και την Al Mabaar από το Άμπου Ντάμπι. Λίγα λεπτά αργότερα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον πλουσιότερο κάτοικο της Σαγκάη θα υποδεχθεί o Δημήτρης Κουτσολιούτσος ο Πρόεδρος και δημιουργός της Folli Follie και ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας με τον οποίο έκανε μπίζνες.
Τον Μάιο του 2011 η Fosun απέκτησε το 13,85% της ελληνικής αλυσίδας κοσμημάτων σε μία συνεργασία που και οι δύο πλευρές βγήκαν ωφελημένες. Από τα 98 καταστήματα που διέθετε η Folli Follie στην Κίνα πριν από την επένδυση της Fosun βρέθηκε στο τέλος του 2013 με 200 καταστήματα ενώ το 2014 οι ρυθμοί επιταχύνονται και πλέον η αλυσίδα κοσμημάτων ανοίγει κατά μέσο όρο ένα κατάστημα την εβδομάδα στην χώρα του Μάο.
Πίσω από αυτή την συνεργασία το δικό της κομμάτι ευθύνης έχει η σύζυγος του κ. Guangchang, η (πρώην) δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού σταθμού Shanghai Oriental TV, Wang Jinyuan. O Κινέζος Μπάφετ, όπως είναι το προσωνύμιο που έχουν δώσει στο αφεντικό της Fosun, την γνώρισε σε μία εκπομπή της ως συνεντευξιαζόμενος, την ερωτεύτηκε και την έκανε σύζυγο του.
Σε μία συνέντευξη που έδωσε αργότερα στην κινεζική εφημερίδα Want Daily παραδέχθηκε ότι η σύζυγος του έχει και ρόλο άτυπου επενδυτικού συμβούλου. “Η σύζυγος μου είναι άνθρωπος των μέσων και ότι της αρέσει πρέπει να είναι καλό”. Σε ελεύθερη μετάφραση θέλει να πει ότι η γυναίκα του είναι “στα πράγματα” και άρα κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρει.
Για καλή τύχη της Folli Follie στην κα. Jinyuan άρεσαν οι τσάντες σχεδιαστών, το μετέφερε στον σύζυγο της ο οποίος με την σειρά του το μετέφερε στους ανθρώπους της Fosun οι οποίοι εξέτασαν την περίπτωση της ελληνικής εταιρείας και προχώρησαν στην συνεργασία. Χάρη σε μία άλλη αγάπη της συζύγου, τα ταξίδια, εξαγοράστηκαν μερίδια στα ιστορικά Club Med και στο κοσμοπολίτικο Atlantis the Palm στο Ντουμπάι.
Και αν αυτά ακούγονται εντυπωσιακά δεν είναι τίποτα μπροστά στα 1,6 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αγορά ενός ξενοδοχείου 7 αστέρων στην Sanya στην νότια Κίνα ενώ η φήμη του έφθασε και στην Αμερική όταν αγόρασε έναντι 725 εκατ. δολαρίων από την JPMorgan Chase Bank τον ουρανοξύστη One Chase Manhattan Plaza.
To real estate είναι ένας βασικός πυλώνας της Fosun η οποία ξεκίνησε το 1994 από μία ομάδα φοιτητών ως Shanghai Fosun High Technology Co την εποχή που η κινεζική οικονομία είχε αρχίσει να αντιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της δυτικής οικονομίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα μία θυγατρική της στον φαρμακευτικό τομέα, η Shanghai Fosun Pharmaceuticals (Group) Co. εισάγεται στο Χρηματιστήριο της lavYKans αντλώντας συνολικά 357 εκατ. γουόν. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε το ορόσημο για τη δημιουργία του σημερινού ομίλου, που γιγαντώθηκε με την εισαγωγή το 2009 της Sinopharm στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. ένα ΙΡΟ που υπερκαλύφθηκε 600 φορές.
Ο τομέας των φαρμάκων είναι από τους πρώτους που επένδυσε ο 46χρόνος επιχειρηματίας, χάρη στην βοήθεια που είχε από τον πρώην πεθερό του. Στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεγάλη κίνηση που πραγματοποίησε μετά με την Folli Follie με την είσοδο της Fosun στην Σellas επενδύοντας πριν από μερικούς μήνες 388 εκατ. ευρώ στην ελληνική φαρμακευτική.
Τον Νοέμβριο που είχε βρεθεί στην Αθήνα επισκέφθηκε τα γραφεία και των δύο εταιριών που έχει επενδύσει φέρεται ότι ο Guo Guangchang είχε συζητήσεις και με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Το τελευταίο δεν είναι σίγουρο εάν καν πραγματοποιήθηκε ή ήρθε ως ακτίδα φωτός σε μία περίοδο που το τριφύλλι δεν ήταν και στις καλύτερες ημέρες του. Άλλωστε ο όμιλος δεν έχει παρουσία στον αθλητικό τομέα ούτε όμως στα τρόφιμα που κάποιοι τον εμφανίζουν να επιθυμεί να επενδύσει στο κρασί και στο ελαιόλαδο.
Πηγή: thetoc.gr,news247.gr