«Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα» δήλωσε από το Βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για τα της διαπραγμάτευσης και επιμένοντας στη θέση του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσιε νέα μέτρα μετά το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά, καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν. Ωστόσο, δεν φάνηκε εξίσου αισιόδοξος για τα εργασιακά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαίκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή».
Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το θέμα. «Υπάρχει διαφωνία για τους πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να παραμείνει το 3,5%. Η θέση μας, εξήγησε, είναι η συμβιβαστική λύση για 2,5 πρωτογενές πλεόνασμα και 1% να πάει στην ανάπτυξη και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα., ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι είμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης. «Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Πρέπει να δούμε όλο το πακέτο για να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι βρισκόμαστε στη θέση όπως ακριβώς λίγο πριν την συμφωνία του Μαΐου, οπότε περισσότεροι θέλουν λύση. «Τότε φαινόταν ότι δεν θα υπάρχει λύση στην 1η αξιολόγηση, είμαστε περίπου στο ίδιο, όλοι θέλουν λύση, θα βρεθεί και για τα πλεονάσματα πως θα καλυφθούν, ξέρετε δεν θέλουμε περισσότερα μέτρα 2019-20 που ζητάει το ΔΝΤ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά:
Για χρέος
Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αρχίζουν από εδώ και πέρα, είπε. Είναι μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, και κερδών από την αγορά των ομολόγων που είχαν διατεθεί το 2011 και το 2012. Κλειδώνουμε τα χαμηλά επιτόκια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτείτε πόσο θα ανέβουν τα επιτόκια αν ο Τράμπ αυξήσει το πρόγραμμα επενδύσεων.
«Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τώρα. Είναι καλό να δουν οι επενδυτές ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς ζητούσαμε διαφάνεια και έναν οδικό άξονα για να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει μια καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν».
Για αξιολόγηση
«Η πολιτική συμφωνία για την αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει» τόνισε.
Υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2018 είναι μικρό με τους ευρωπαικούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερο με το ΔΝΤ.
«Δεν θα χαλάσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 207-2018».
Για εργασιακά
«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η έννοια της επεκτασιμότητας» υπογράμμισε και μέμφθηκε το ΔΝΤ ότι δεν έχει καλή προετοιμασία και θέσεις. «Για μας αυτό είναι κορυφαίο θέμα» επέμεινε.
Τέλος γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα.