Μέχρι το τέλος του έτους κλείνει τα μεγάλα «μέτωπα» η Εθνική Τράπεζα Εκαθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, ενώ αναμένει την έγκριση από τον SSM για την αποπληρωμή των coco’s. Το κλείσιμο του έτερου, κυριολεκτικά, μετώπου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αίρει μια εκκρεμότητα που βάρυνε το κλίμα και πλέον όλες οι κινήσεις στρατηγικής «τρέχουν» με γοργότερο ρυθμό, με τη διοίκηση να επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα, με έμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Χθες, οι δύο πλευρές εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση που επικυρώνει τη δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το δ.σ. της τράπεζας, το οποίο θα εκλεγεί ως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση και δεν θα είναι δεύτερος εκπρόσωπος του Ταμείου αλλά ανεξάρτητο μέλος που θα αναδειχθεί μέσα από τις ισχύουσες διαδικασίες.
Ανασυγκρότηση του δ.σ.
Εντός του Ιανουαρίου θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως το δ.σ., με βάση τον ισχύοντα νόμο, σε μια διαδικασία που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών, με σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου. Από πλευράς της τράπεζας επισημαίνεται ότι η διοίκηση υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο δ.σ., σεβόμενη το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Μέχρι την τακτική συνέλευση η τράπεζα δεσμεύεται να σχεδιάσει και εφαρμόσει μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του δ.σ., συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του προέδρου, ώστε να υπάρχει μια «δεξαμενή» στελεχών έτοιμη να ενισχύσει το διοικητικό σχήμα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία εύρεσης ανώτατων στελεχών ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο δ.σ., στο έργο της διοίκησης.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η τράπεζα θα καθορίσει και θα εφαρμόσει νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανώτατων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (KPIs), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το πρόγραμμα εθελουσίας
Οι δύο πλευρές τονίζουν ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, το πρόγραμμα εθελούσιας αναμένεται πιθανόν και σήμερα, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του 2016 με στόχο την αποχώρηση έως και 1.500 εργαζομένων ενώ ικανοποιητικός θα θεωρειθεί και ο αριθμός των 1.000 ατόμων.
Η διοίκηση έλαβε έγκριση από την DG Comp για τη ρύθμιση δανείου, στην οποία περιλαμβάνεται και διαγραφή μέρους του, που έχει χορηγήσει η τράπεζα στο επικουρικό ταμείο εργαζομένων της και αναμένεται ότι έτσι θα αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων αφού το πρόγραμμα θα γίνει πιο ελκυστικό.
Από την απόφαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξαρτηθεί ο βαθμός συμμετοχής αφού η διοίκηση έχει ζητήσει από την DG Comp να εγκρίνει τη ρύθμιση δανείου, στην οποία περιλαμβάνεται και διαγραφή μέρους του, που έχει χορηγήσει η τράπεζα στο επικουρικό ταμείο εργαζομένων της. Εάν γίνει δεκτό το αίτημα, αναμένεται ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων αφού το πρόγραμμα θα γίνει πιο ελκυστικό.
Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση των εποπτικών αρχών στο αίτημα για άμεση αποπληρωμή των coco’s ύψους 2,03 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Εθνική στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τον Νοέμβριο του 2015, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αποεπένδυσης από αγορές των Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία.
Για τη θυγατρική της Εθνικής, UBB, έχουν υποβληθεί δύο δεσμευτικές προσφορές, από τη βελγική τράπεζα KBC και από την ουγγρική OTP, οι οποίες επιδιώκουν την ενίσχυση της υφιστάμενης παρουσίας τους στη Βουλγαρία.
Με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να αποχωρήσει και από τις αγορές Ρουμανίας και Κύπρου, έχοντας ήδη αναθέσει στην Credit Suisse το ρόλο συμβούλου, ενώ επιδιώκει να λάβει έγκριση διατήρησης μέρους ή και του συνόλου της παρουσίας της στη Μάλτα. Βαρύ πυροβολικό στο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ώριμη στάση
Στην προώθηση της στρατηγικής για επανεκκίνηση της οικονομίας και χρηματοδότηση όλων των κλάδων σε μια κρίσιμη συγκυρία επικεντρώνεται η Εθνική, όπως και στην επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Εθνικής -ΤΧΣ αποτέλεσμα υπεύθυνης και ώριμης στάσης των δύο πλευρών, που άφησαν πίσω τις αντιθέσεις και κοιτάζουν την επόμενη μέρα για τον όμιλο και τον κλάδο.