Διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ξεκίνησε χθες ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά την υποβολή και επισήμως της παραίτησής του από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρόεδρος θα επιχειρήσει να βρει πρόθυμους για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης μέχρι το 2018, που λήγει η θητεία της παρούσας βουλής, το επικρατέστερο ωστόσο σενάριο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το γρηγορότερο δυνατόν.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέβαλε προχθές το βράδυ, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, την παραίτησή του, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη, με τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Ρέντσι, ο οποίος παραμένει ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Απευθυνόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ρέντσι είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να μετάσχει σε κυβέρνηση η οποία θα έχει στόχο να παραμείνει έως το 2018 και εφόσον θα έχει τη στήριξη όλων των κυρίαρχων κομμάτων, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο. Ειδάλλως, είπε, θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν φοβάται να πάει σε πρόωρες εκλογές» τόνισε.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής Πιέτρο Γκράσο και Λάουρα Μποντρίνι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σήμερα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με τα μικρά πολιτικά κόμματα και τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη βουλή και αύριο Σάββατο έρχεται η ώρα των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. «Δεν θέλουμε να συζητάμε επί μήνες με τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο» ανέφερε το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». «Διεκδικούμε άμεσα εκλογές, διαφορετικά θα καλέσουμε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους» απείλησε, από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά.
Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αναμένεται να βγάλουν σημαντικά ενισχυμένο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο αντιτίθεται στο ευρώ και ζητεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας σε αυτό. Στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στην «Die Welt» ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα επανέλαβε τη βασική θέση του κόμματός του για δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ. «Οι Ιταλοί πρέπει να αποφασίσουν για το νόμισμά τους. Το ευρώ και η Ευρώπη δεν είναι το ίδιο πράγμα» επισήμανε. «Θέλουμε απλώς να αποφασίσουν οι Ιταλοί για το ευρώ, διότι οδήγησε σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης, σε χαμηλούς μισθούς, σε κοινωνική κατάρρευση και ανεργία. Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να διαλυθεί, πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη του δημοψηφίσματος της Κυριακής και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «La Stampa», το Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται πρώτο με 32,5% των ψήφων και ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 27%.
Η Monte dei Paschi
Παράλληλα με την πολιτική αβεβαιότητα, συνεχίζεται και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, με επίκεντρο την προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας Monte dei Paschi. Η ιταλική τράπεζα ζήτησε από την ΕΚΤ παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξεύρεσης 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, προς ενίσχυση του μετοχικού της κεφαλαίου. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να αποκτήσει μερίδιο στην τράπεζα, ρίχνοντας 2 δισ. ευρώ και αγοράζοντας τα λεγόμενα junior bonds, τα ομόλογα τα οποία κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο κούρεμά τους.
Υποβάθμιση από Moody’s
Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που εγκυμονεί η υπερχρεωμένη Ιταλία, προχώρησε σε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της σε αρνητικές από σταθερές. Αν και διατήρησε την αξιολόγηση Baa2, δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια), η οποία υποδηλώνει υψηλό ρίσκο, ο Moody’s επισημαίνει ότι οι προοπτικές επιδεινώθηκαν, με το ενδεχόμενο σημαντικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων να απομακρύνεται.
Πηγή:naftemporiki.gr