Σε εκκρεμότητα παραμένει η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την πολυμερή για την επίλυση του Κυπριακού που έχει προγραμματισθεί για τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια κίνηση τακτικής ανακοίνωσε πως θα μετάσχει στην πολυμερή, ωστόσο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών προς διευθέτηση του μείζονος θέματος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση για την συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.
Το γεγονός αυτό, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, δείχνει τη σημασία και αξία που δίδεται από την Τουρκία στη λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε σύντομα να ανακοινώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη διάσκεψη. «Έτσι εάν υπάρχουν σύννεφα αμφιβολίας θα συμβάλει (η παρουσία των δύο, Ερντογάν και Τσίπρα) στο να διαλυθούν», σημείωσε.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι οι δύο ηγέτες της Κύπρου και σύμφωνα με τις συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν, συνέχισε, και άλλες πλευρές, που εάν χρειαστεί θα προσκληθούν. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, διαβλέπει ότι τέτοια πλευρά είναι η ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η σύνθεση περισσότερο.
Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο κ. Ακιντζί συνέστησε υπομονή, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη που γίνεται σε αυτό το θέμα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος στα δύσκολα επιχειρούν οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού να εισέλθουν αγγίζοντας το θέμα των Εγγυήσεων, το οποίο και παραμένει βασικό εμπόδιο. Επί του παρόντος τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα διατηρούν τις διαχρονικές τους θέσεις, τονίζει η ίδια πηγή και συνεχίζει: «Μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο και πραγματοποιήθηκε στη σκιά πολλών άλλων εξελίξεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο και επιβαρύνον τις σχέσεις τους (8 στρατιωτικοί, ματαίωση συνάντησης στην Αττάλεια με απόφαση της Άγκυρας, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη).
Η Αθήνα σε σχέση με το Κυπριακό, έχει ζητήσει πριν από την πενταμερή διάσκεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι στιγμής συνάντηση δεν καθορίσθηκε.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα σε ένα παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Θέμα μη συμμετοχής από τουρκικής πλευράς δεν υπήρχε καθώς η Άγκυρα εξασφάλισε το ζητούμενο, που ήταν εν πολλοίς ο καθορισμός ημερομηνίας για την πενταμερή. Χθες, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως «σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρός μας. Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Η τουρκική πλευρά έχει μια πολύ εποικοδομητική στάση. Εμείς αυτή την εποικοδομητική στάση τη συνεχίζουμε.
Στην περίπτωση που γίνουν τα σωστά βήματα μπορώ να πω ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στη λύση». Η κίνηση αυτή συνδέεται πρωτίστως με τη γνωστή ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν ότι βρίσκεται στο Κυπριακό «ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ» σημειώνει ο Φιλελεύθερος.
Ο κ. Καλίν είπε ότι το 2016 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη λύση και την επανένωση του νησιού. «Η προσδοκία μας ήταν πλέον να υπάρξει αποτέλεσμα. Ξέμεινε για το 2017. Θα προσπαθήσουν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί πενταμερής», είπε.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές αναφερόμενος στο θέμα της Ασφάλειας είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο του “βορρά” αλλά ολόκληρου του νησιού και πως αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Ο Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τους προϋπολογισμούς, είπε ότι «παρά το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ και την άδικη απομόνωσή τους, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την ‘’ΤΔΒΚ’’ και θα συνεχίσει να την στηρίζει το 2017».
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις όπως έγινε γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι συνάντησε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση. Το αίτημα, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του ΚΚ της Κίνας με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Δικαιοσύνης.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μάς δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από την Κίνα να ζητήσει τη συμμετοχή της στη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί στις 12 του Γενάρη για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, σε σχέση με τις γενικότερες συζητήσεις που θα γίνουν στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως «πρέπει να πω ότι βρήκαμε θετική ανταπόκριση από την αντιπροσωπεία της Κίνας». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «θα διαβιβάσουν βέβαια αυτή την παράκληση στην ηγεσία της χώρας».
Πηγή: Thehuffingtonpost.gr
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φιλελεύθερος )