Στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής, μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς, φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι παρελθόν: Τα δύο στρατόπεδα, που συνεργάζονται χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία, κατεβάζουν διαφορετικές υποψηφιότητες που δεν προδιαγράφουν ανέφελη ψηφοφορία. Το ΕΛΚ κατέληξε στον Αντόνιο Ταγιάνι (της μπερλουσκονικής FI) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν την προεδρία με τον Τζιάνι Πιτέλα.
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς φεύγει τον Ιανουάριο (καθώς τότε θα ξεκινά στο Βερολίνο η προεκλογική εκστρατεία), αν και αναμενόταν να αποχωρούσε από την προεδρία της Ευρωβουλής ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομματικών στρατοπέδων στο Στρασβούργο για να δώσει την προεδρία της υπόλοιπης θητείας σε στέλεχος του ΕΛΚ.
Τα δύο στρατόπεδα ωστόσο έχουν απομακρυνθεί από την συμφωνία, όπως είχε οριστικά φανεί και από την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών να κατεβάσουν ως υποψήφιο τον Τζάνι Πιτέλα. Ο Πιτέλα προέρχεται από το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη μόλις έχασε από την πρωθυπουργία τον Ματέο Ρέντσι).
Οι Σοσιαλδημοκράτες επισημαίνουν ότι η πάγια συνεργασία με το ΕΛΚ στηρίζεται στο ότι δεν μπορεί ένα από δύο μέρη να κυριαρχεί και στις τρεις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ -προεδρία Κομισιόν (σήμερα, ο Γιούνκερ του ΕΛΚ), προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τουσκ, επίσης του ΕΛΚ) και προεδρία της Ευρωβουλής.
Το βράδυ της Τρίτης, η ομάδα του ΕΛΚ κατέληξε στον δικό της υποψήφιο και επέλεξε τον Αντόνιο Ταγιάνι. Πήρε 94 από τις 217 ψήφους των ευρωβουλευτών, με δεύτερη την ιρλανδή Αϊρίν ΜακΓκίνες (57) και τρίτο τον γάλλο Αλέν Λαμασούρ (34).
Ο διεκδικητής του ΕΛΚ δηλαδή πηγαίνει στη μάχη για την προεδρία στα μέσα Ιαναουρίου χωρίς καν να έχει την ολομέτωπη υποστήριξη του δικού του στρατοπέδου -το οποίο από μόνο του δεν θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο.
Η υποψηφιότητα του Ταγιάνι θεωρείται ακόμη δυσκολότερη επειδή οι ομάδες των Πρασίνων, της Αριστεράς αλλά και τμήμα των Φιλελεύθερων είναι ακόμη αρνητικότερες απέναντί του. Η αβεβαιότητα δεν λείπει στο Στρασβούργο, όπου συνήθως πριν την τελική ψηφοφορία η διαδικασία αρχίζει, κατά κανόνα, με αποχωρήσεις υποψηφίων από την κούρσα.