«Έντονες ανησυχίες» ως προς «την ουσία και τη διαδικασία του Μνημονίου, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων», εκφράζει εκπρόσωπος του ESM αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση, που ολοκλήρωσαν οι θεσμοί.
Η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκει πως τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ενώ δεν επηρεάζουν, όπως φαίνεται, αυτά του 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους.
Στη συνέχεια, καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα “χρησμό” των Θεσμών, ή καλύτερα μια “ήξεις αφίξεις” προσέγγιση που να βολεύει όλες τις πλευρές.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες» τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ESM, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018.
Αναλυτικότερα, οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πως, μετά τον Πιερ Μοσκοβισί, και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο».
Λίγη ώρα αργότερα την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».
«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)