Μέχρι και πρόσφατα αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αλλά και κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα άφηναν με σαφήνεια να εννοηθεί πως ήταν αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και να οριστικοποιηθεί η παραμονή του ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος πριν τις 20 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία που αναφερόταν δεν ήταν τυχαία. Εκείνη την ημέρα γίνεται και η τυπική μετάβαση από την διοίκηση Ομπάμα στη διοίκηση του νέου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος τι ακριβώς σχεδιάζει ο Τραμπ για τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΔΝΤ. Η Ουάσιγκτον είναι ο “μεγαλομέτοχος” του Ταμείου και η όποια πολιτική επιλέξει ο νέος πρόεδρος θα είναι καθοριστική για το τι θα πράξει το Ταμείο στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι σαφές αλλά προσώρας δύσκολο να απαντηθεί: Τι θα αποφασίσει ο Τραμπ για το ΔΝΤ;
«Το ΔΝΤ διστάζει» είναι ο τίτλος άρθρου στο περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο ο αρθογράφος τοποθετεί την απόφαση του Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα την ερχόμενη άνοιξη. «Ο κύριος λόγος είναι η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ τέλος Ιανουαρίου» εξηγεί. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες και χώρες με αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα. «Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει ο γερμανός αρθρογράφος, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση» καταλήγει.
Πηγή: Deutsche Welle